Ministerns löfte: "Historisk satsning"

Regeringen satsar 300 miljoner på rymdsektorn men utlovar inte några pengar till satellituppskjutning på Esrange.

"Jag gör en historisk satsning på rymdsverige", säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

"Jag gör en historisk satsning på rymdsverige", säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-09-18 19:40

Under onsdagen gav Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, en budgetpresentation på Rymdcampus i Kiruna.  
 – Jag gör en historisk satsning på rymdsverige, 150 miljoner redan i år till Rymdstyrelsen, och sedan ytterligare 150 miljoner 2020 årligen. Jag är väldigt glad att jag kan ha med det här beskedet för det här är riktigt bra för hela rymdsverige, säger Matilda Ernkrans. 
– Det här betyder att vi säkrar upp oss som en fortsatt engagerad rymdnation, vi kommer att få tillgång till nya möjligheter att ingå i nya projekt som jag är övertygad om att man kommer dra nytta av här i Kiruna. Inte minst här på Institutet för rymdfysik, Luleå Tekniska Universitet men också på Esrange. 

Rymden är viktig att satsa på enligt Matilda Ernkrans. 
– Den skapar jobb, den ger oss mer forskning och den bygger bättre hållbarhet. 
Vad ska pengarna användas till? 
– Vi kan säkra upp åtaganden som vi har gjort, men vi kan också ingå nya åtaganden som har att göra med rymdforskning men också utveckling av ny teknik och inte minst för rymdindustrins räkning. Exakt och på vilket sätt det här kommer att bli det får utkristalliseras i framtiden. 

Hur mycket av pengarna som kommer gynna Kiruna är för tidigt att säga. 
– Det är beroende på vilka åtaganden som vi kan ingå och internationella samarbeten och i Sverige. Men jag är övertygad om att det här starka rymdcentrum som finns här i Kiruna kommer att göra sitt allra bästa för att få del av de här pengarna på ett klokt sätt. 

Esrange satsar för att bli först i Europa med att skjuta upp små satelliter. Förhoppningarna om ett besked om öronmärkta pengar för det projektet var stora.
– Jag vet att bolaget vill ta nya steg för att vara först på marknaden. Regeringen lade in 60 miljoner förra året för testbädden, ett viktigt första steg som vi absolut står bakom. Dialogen fortsätter med rymdbolaget om hur och på vilket sätt man kan ta sig an detta för framtiden. 
Matilda Ernkrans kan inte ge något besked om de 400 miljoner som behövs för att göra verklighet av planerna för satellituppskjutning. 
– Det besked jag har med mig idag är 150 miljoner till rymdstyrelsen i år och 150 miljoner till Rymdstyrelsen årligen från 2020. Det här är pengar som också kommer att komma Kiruna, IRF, LTU Eiscat och Esrange till del, men också andra delar i rymdsverige, det är det besked jag har idag. 

Regeringen presenterade sin satsning på 150 miljoner årligen på rymdsektorn i Kiruna under onsdagen.
Regeringen presenterade sin satsning på 150 miljoner årligen på rymdsektorn i Kiruna under onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!