Den 14 december 2009 larmades räddningstjänsten till en bostad i Stockholm efter att en 70-årig man påträffats livlös i badkaret. Det här blev början på en rättsprocess som i förlängningen innebar 15 års fängelse för Esa Teittinen för mord.

Den i dag 61-årige Teittinen har hela tiden hävdat sin oskuld och under förra året började Marko Tuhkanen att arbeta med en resningsansökan till Högst domstolen.

Efter att HD begärt in ett yttrande från riksåklagaren meddelades beslutet på fredagen:

Riksåklagaren motsätter sig inte att Esa Teittinen beviljas resning. Grund för beslutet är den nya bevisningen som presenterats av Marko Tuhkanen och hans team. Vetenskapliga rön som enligt riksåklagaren försvagar hovrättens slutsats att dödsorsaken måste ha varit drunkning. Den nya rekonstruktionen talar också för ett annat händelseförlopp än det domstolen utgått från, anser riksåklagaren.

I beslutet konstaterar riksåklagaren att hänsyn även har tagits till att två av hovrättens ledaremöter vill fria Teittinen redan på det ursprungliga materialet.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, säger riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

Det här innebär med all säkerhet att Teittinen kommer att frias.

Marko Tuhkanen fick beskedet under en semesterresa.

– Nu öppnar jag champagnen, för nu är det klart. Det här är det största som har hänt mig. Vi har varit ett team bakom det här och det har varit en lång resa. Nu har det burit frukt. Esa har snart suttit i nio år och det är en otroligt skön känsla att veta att det är klart, säger Tuhkanen.