Socialdemokraterna har egen majoritet i kommunfullmäktige i Luleå, efter att ha fått närmare 49 procent av rösterna i förra valet.

Vår opinionsundersökning visar att partiet tappar stöd i länet som helhet, men Niklas Nordström tror inte att S riskerar att förlora kommunvalet i Luleå.

– Vi påverkas alltid av rikssiffrorna, men vårt mål är att fortsätta leda Luleå med egen majoritet. Får vi inte det ser jag inte någon annan konstellation som skulle kunna uppstå, som skulle kunna utmana S om makten, säger han.

De borgerliga partierna är för små för att kunna göra anspråk på makten och oppositionen rymmer dessutom MP, V, Landsbygdspartiet, SD och Rättvisepartiet socialisterna.

– Nio vitt skilda partier. Oppositionen är oerhört splittrad och det finns ingen gemensam politik väljarna kan ta ställning till.

Niklas Nordström vill i nuläget inte peka ut något av de andra partierna som möjlig samarbetspartner om S skulle förlora sin majoritetsställning.

– Alla sådana frågor måste vi vänta med tills efter valet. Men vi har haft ett väldigt bra samarbete med M och Landsbygdspartiet i de svåra frågorna. Vi har visat att vi trots egen majoritet har kunnat samarbeta med andra och det är klart vi ska göra det framöver.

Ni måste väl ändå ha en plan för vilka ni kan samarbeta med?

– Vi får se, det beror lite grand på. MP valde själva att lämna samarbetet. De kanske omprövar sin ställning. Valresultatet måste komma innan vi kan säga hur det ser ut. Men det finns inget annat alternativ, det är det viktiga.

Den som röstar på S bör väl få veta om ni tänker er M eller MP som koalitionspartner?

– Vi har ett tydligt alternativ och det har de andra partierna inte förmått uppvisa. Vi går till val på vår politik och vi vet att det går bra för Luleå tack vare den inriktning på kommunen vi har. Då får man ta ställning för eller emot det.