Marit Kapla slog förhandsfavoriter som Steve Sem-Sandberg och Nina Wähä. Och hennes tacktal blev ovanligt långt – eftersom det fanns så många att tacka för bokens tillblivande.

– Mitt första och största tack går till dem som bor i Osebol och som jag intervjuade för att kunna skriva den här boken, säger hon och räknar upp de många Osebolsbor som medverkar i den tjocka volymen.

Marit Kapla är själv uppvuxen i byn vid Klarälven och har inspirerats av bland andra Svetlana Aleksijevitj när hon skapat den närmast lyriska skildringen av platsen och de människor som bor där. Boken beskrivs ofta som ett körverk, som subtilt också berättar historien om hur landsbygden har avfolkats och välfärden monterats ned.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20191125 Marit Kapla vinner Årets svenska skönlitterära bok för Osebol under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050

– Det känns overkligt, det är fantastiskt roligt – jag är jätteglad för Osebols skull. Jag är så rörd, säger Marit Kapla efter prisutdelningen och fäller en tår av glädje.

Årets svenska barn och ungdomsbok är ”Vänta på vind” av Oskar Kroon, om Vinga som tänker på havet och drömmer om att bli sjöman. Författaren verkade själv smått förvånad över att hans gripande berättelse för mellanåldern fick priset, kanske för att det i förväg mest hade spekulerats om Sara Stridsberg och Jenny Jägerfeld i barnbokskategorin.

Augustpriset för årets fackbok gick till Patrik Svensson, för hans hyllade debutbok ”Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”. Boken är både en berättelse om ålen och om Svenssons egen pappa.

– Att skriva boken blev ett sätt för mig att skriva mig hem. Min pappa var en väldigt vanlig människa, inte en person som man vanligtvis läser om i böcker, och det är för mig väldigt vackert att en sådan människas historia kan få läsas av så många, sade han till TT när boken nominerades.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20191125 Författaren Oskar Kroon får priset årets Svenska barn- och ungdomsbok Vänta på vind under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050

Patrik Svensson var märkbart rörd när han tog emot priset på Augustgalan.

– Just nu känner jag bara ödmjukhet och tacksamhet, säger han och skickar en hälsning till sin mamma och systrar ”som delar berättelsen med mig – och som just nu kanske tänker lite extra på vår pappa”.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20191125 Eva Gedin ordförande i Svenska Förläggarföreningen talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050

Det första priset under galan gick till 20-åriga Emma-Karin Rehnman. Hon fick Lilla Augustpriset om 15 000 kronor för novellen ”En ospelad fiol”.

Under kvällen överlämnades också Svenska förläggareföreningens hederspris till Jan Stolpe, som i snart 60 år har översatt böcker till svenska, främst från grekiska och franska, däribland klassiska verk av Montaigne, Voltaire, Balzac, Platon och Aristoteles. (TT)