Konserten ”Beethoven 250: Eroican” fredagen den 20 mars kommer att framföras utan någon närvarande publik, på grund av de restriktioner som coronakrisen medfört.

Däremot direktsänds konserten – inte bara i Sverige Radio P2 utan också via livestreaming på berwaldhallen.se/play.

Extra intressant är att konserten i ett sent skede fått ett tillskott i form av Peter Mattei, 54, den världsberömde barytonsångaren från Norrbotten.

Artikelbild

| Konsertmästare Malin Broman leder Radiosymfonikerna med sin fiol, barytonsolisten Peter Mattei gör ett nyinsatt gästspel.

Han fick sitt internationella genombrott 1994 i Mozarts opera Don Giovanni vid Skotska operan i Glasgow. Sedan dess uppträder han på världens stora scener, återkommande på till exempel Metropolitan Opera i New York.

Peter Mattei är glad över att tillsammans med symfonikerna få framföra sånger av Wilhelm Stenhammar och Gustav Mahler:

– Att med kort varsel få möjlighet att framträda med Sveriges Radios Symfoniorkester denna oroliga vecka känns viktigt och helt fantastiskt. Musiken behövs nu mer än någonsin och där är Sveriges Radios sändningar en trygghet för många människor. Det vill jag gärna bidra till, säger han.

Livesändningen är ett sätt att hålla igång Radiosymfonikernas verksamhet, i ett läge då Sveriges Radio annars har beslutat att ställa in alla publika evenemang, till att börja med fram till den 30 april. 

Artikelbild

| Peter Mattei gör ett nyinsatt gästspel i Radiosymfonikernas direktsända konsert.

Berwaldhallen är landets enda konsertarrangör med det specifika uppdraget att nå så många som möjligt med sina konserter. Dessutom har Sveriges Radio enligt sändningstillståndet ett viktigt uppdrag att vara kulturskapare – något som kanske är viktigare än någonsin i det läge som nu råder i Sverige. Det menar Anna-Karin Larsson, områdeschef musik på Sveriges Radio:

– Det är därför vi ser det här som ett prioriterat område för oss. Att verksamheten fortsätter i så stor utsträckning som möjligt är viktigt även om vi förstås får anpassa oss till nuläget. Vi har redan valt att fortsätta inspelningarna utan publik och arbetet kommer fortsätta med mindre besättningar än vanligt för att ta hänsyn till den nuvarande situationen. Men lyssnarna kommer trots utmaningarna att få höra underbar musik.

Huvudnumret under konserten blir ”Eroican”, Ludvig van Beethoven tredje symfoni. Det är ett inslag i firandet av 250-årsminnet av den berömde kompositören.

Konsertmästaren Malin Broman kommer att ersätta förste gästdirigenten Klaus Mäkelä och leda Sverige Radios Symfoniorkester under konserten