Skidchocken: Spåren kan bli färre i vinter

Pengar saknas till driften av skidspåren i Kiruna. Det gör att skidspåren kan bli färre i vinter och dessutom kosta pengar att åka på.

Skidspåren riskerar att bli färre i Kiruna i vinter om inte kommunen skjuter in mer pengar.

Skidspåren riskerar att bli färre i Kiruna i vinter om inte kommunen skjuter in mer pengar.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-10 06:00

En ny entreprenör ska sköta skidspåren kommande vinter. Den nya entreprenören kostar 347 000 kronor mer än tidigare samtidigt som det är sagt att fritidsenheten ska hålla nollbudget i år.  
– Då måste vi titta på vad vi kan dra ner på för att klara det eftersom vi har haft tunga utgifter på diverse saker som gått sönder, som pistmaskiner och kylaggregat, säger Anders Burman, enhetschef Tekniska verken. 

Ett tag såg det inte ut att bli några skidspår alls innan årsskiftet. 
– Vårt förslag till politiken var bland annat att vi inte skulle göra några skidspår förrän efter nyår för att klara uppdraget. Men nu har de tydligen strukit det förslaget, utan vi får pengar för att kunna göra skidspår. Men vi kommer inte att kunna utföra hela uppdraget som det ser ut nu, för vi har en besparing på en miljon för nästa år på fritid, säger Anders Burman.  

Nu måste det ses över vilka skidspår som kan prepareras för pengarna. 
– Vi tittar nu på att avvara kanske 300 000 för att kunna göra i alla fall ett spår. Om vi inte får ramen för vad det kostar att göra alla spåren, då är vi tvungen att strypa. Då kan det bli till exempel att man gör Matojärvi, Lombolo och Varggropen, man stryker ytterspåren och hundspåren, säger Anders Burman. 

Fritidsenheten har även fått i uppgift att ta fram ett förslag på en spåravgift. Enligt prisförslaget skulle ett säsongskort kosta 500 kronor och ett dagskort 50 kronor. Men en avgift skulle inte täcka upp hela glappet. Då skulle det kunna bli så att Kirunaborna får en spåravgift samtidigt som de har färre spår att åka på. 
– Ja, ungefär så. Men avgiften är inte tagen ännu, det är ett förslag och ska manglas i fullmäktige, säger Burman. 

Stefan Sydberg (M) som sitter både i kommunstyrelsen och fritidsutskottet hoppas att alla skidspår ska kunna prepareras i vinter. 
– Vår ambition är att täcka upp för kostnaden så att det inte ska bli någon skillnad i skidspåren och att vi med hjälp av spåravgifterna som införs också kan genomföra en standardhöjning, säger Sydberg.   
– När vi inför en avgift på skidspåren så får vi också en vägledning på hur många som faktiskt nyttjar spåren. Är det så att vi inte får in så mycket avgifter så behöver vi ju inte pista så mycket heller för då är det ju inte så många som är intresserade av att åka.  
Efter kommunfullmäktige den 22 oktober kommer det stå klart exakt hur mycket pengar som finns till skidspåren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!