Solenergipark planeras i Aapua

En av delägarna i vindkraftanläggningen i Aapua tittar nu på att bygga en solpark i närheten.

Göran Ronsten, Sveriges vindkraftkkoperativ ekonomisk förening, som planerar att bygga en solpark i Aapua.

Göran Ronsten, Sveriges vindkraftkkoperativ ekonomisk förening, som planerar att bygga en solpark i Aapua.

Foto: Hans L. Olofsson

Nyheter2019-11-30 09:59

Göran Ronsten, sekreterare i Sveriges vindkraftkooperativ ekonomisk förening, säger att man tittar på att etablera en solenergipark i anslutning till vindkraftverken i Aapua. Föreningen äger 20 procent av vindkraftparken, och tror att solenergi är ett bra komplement.

– Vi finns redan på plats där, och eftersom det gick att söka ett bidrag på 30 procent av investeringskostnaden så gjorde vi det. Sen har vi väntat på att priserna ska hamna på rätt nivå och bli jämförbara med vindkraft, säger Göran Ronsten.

Parken planeras få en toppeffekt på omkring 500 kilowatt och kosta ungefär fyra miljoner kronor.

– Just nu har vi ett litet problem i att vi måste få en prisuppgift från Vattenfall på att ansluta parken för att kunna göra färdigt vår kalkyl och fortsätta projektet, medan Vattenfall måste få in ett detaljerat underlag. Det blir lite moment 22, säger Göran Ronsten.

För att kunna nyttja investeringsstödet ska anläggningen stå på plats i juni 2020.

– Det innebär att vi måste fatta ett skarpt beslut senast i januari eftersom det ska avverkas en del skog och tillverkas en plintlösning för att få panelerna på plats på berget. Men vi har också en tanke att överlåta projektet till någon annan som känner sig manad att bygga. Det handlar om en egen investering på ungefär 2,8 miljoner kronor. För oss är det viktigast att det hamnar en anläggning där, inte att vi nödvändigtvis äger den. Det kan gärna vara lokala krafter, säger Göran Ronsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!