I september skrev Norrbottens Media om att Spis mat och dryck ifrågasatte hur upphandlingen av driften av restaurang Lämmeln på stadshuset har gått till.

Nu har ett nytt moln seglat upp på himlen för Kirunas krögare. Det har visat sig att Compass Group, som driver restaurangen i stadshuset, har ansökt om och fått permanent alkoholtillstånd. Det gör att ingen annan aktör kan arrangera fester där det serveras alkohol i stadshuset.

Företagarna planerar just nu arrangemanget inför den kommande Kirunagalan den 1 februari.

Artikelbild

| En aktör har fått permanent alkoholtillstånd på stadshuset, vilket betyder att ingen annan kan arrangera fester med alkhol med i bilden på stadshuset.

– Då fick vi veta att det finns ett alkoholtillstånd som gör att bara Compass Group kan servera alkohol i stadshuset, säger Jessica Mella Nilsson, tillförordnad verksamhetschef Företagarna.

Hon hoppas att kommunen ska lösa problemet innan veckan är slut.

– Huvudsaken för oss är att man löser det här problemet nu till Kirunagalan, vi vill kunna gå ut med en offertförfrågan.

För Spis mat och dryck kan serveringsmonopolet på stadshuset få stora konsekvenser.

Artikelbild

| Peter Niemi, kommunchef, ser helst att olika aktörer ska kunna arrangera event på stadshuset i framtiden.

– För oss innebär det att vi inte kan arrangera några fler event i Kiruna stadshus, vi kan inte få ett tillfälligt serveringstillstånd till de eventen vi ska anordna i så fall. Det skulle innebära någon miljon i tapp i omsättning för oss eftersom det har varit en ganska stor del i våran verksamhet, säger Johan Stålnacke, ägare.

Enligt kommunchef Peter Niemi så ska det vara fritt fram för olika aktörer att arrangera event i stadshuset, att Compass Group nu sitter på ett ensamt alkoholtillstånd är olyckligt menar Niemi.

Artikelbild

| Johan Stålnacke och Johan Lans, ägare av Spis mat och dryck, är inte nöjda med kommunens tabbe.

Hur kunde det bli så?

– Jag hade ingen aning om att det kunde bli så, detaljerna runt omkring har jag ingen aning om. Just nu har jag fokus på att hitta en lösning som fungerar för kommunen och alla andra.

Förhandlingarna mellan kommunen och Compass Group kommer att fortsätta under veckan.

– Jag är alldeles övertygad om att Kirunagalan och även kommande arrangemang i stadshuset kommer att kunna genomföras som planerat. Jag känner mig inte orolig.

Christian Wallgren är kontraktschef på Compass Group.

– Jag har ingenting att kommentera kring det, vi har det tillstånd som verksamheten har krävt av oss för att vi ska kunna öppna. Vi för diskussioner med kommunen löpande med alla delar av verksamheten för att det ska fungera bra för alla parter, säger han.