Utställningen ”Från Norr till Söder”, som kommer att hänga fram till och med den 27 augusti, består av 19 naturfotografier.

– De hänger på en vägg som är fem meter, så de sitter tätt. Jag hade planerat det minutiöst, så det gick snabbt att hänga, berättar Stig Eidegren.

Den numera pensionerade fotografen fick sin första kamera redan som 10-åring. Då var fotograferandet mest på skoj, men när han fick en Nikon F på 70-talet växte intresset allt mer. Stig Eidegrens huvudsakliga sysselsättning har dock varit som slöjdlärare, men vid sidan av det frilansade och vikarierade han både på NSD och konkurrenten Kuriren. Främst som fotograf, men Stig har också skrivit en hel del i tidningen.

– Främst har jag skrivit artiklar om just fotografi. 1989 skrev jag till exempel en artikel i samband med att fotografiet firade 150 år. Jag har också skrivit om upphovsrätt kring fotografier, säger han.

Hur kommer det då sig att Stig Eidegren, som har Jokkmokk som hemort, ställer ut i Stockholm?

– För 15 år sedan träffade jag Elisabet, som var från Haninge. Hon fick mig att börja fotografera igen.

Stig hade vid den tidpunkten nämligen inte fotograferat på några år, fotointresset avtog i samband med att han slutade fotografera kommersiellt. Men Elisabet väckte det intresset till liv igen.

För två år sedan dog Elisabet i cancer. Utställningen på Haninge kulturhus är tillägnad henne.

– Utan Elisabet hade de här fotografierna inte tillkommit. Det är också hon som är anledningen till att utställningen är i Stockholm, säger Stig Eidegren.