Stipendierna, som lärarkåren men även branschorganisationerna bestämt vem som ska få ska främst ses som uppmuntran för gott studiearbete och kamratskap. Hela prisutdelningen tog knappt en timme denna soliga och varma fredag på Björknäsvallen. Till årets vinnare i novelltävlingen Lilla Eyvind Johnson priset 2019 utsågs Olivia Sandberg, SA 16. Hennes vinnande bidrag heter " Resan".Motiveringen lyder: Författaren har på ett utmärkt sätt använt en tågresa som en metafor för en inre och yttre resa i tid och rum och på detta sätt lyckats förmedla nästan ett helt liv med relationer och känslor på bara ett ark papper". Vacker och inspirerande motivering. Prisutdelaren Börje Ulander, ordförande i Eyvind Johnsonsällskapet, skickade ut en inbjudan till pristagaren att medverka på Eyvind Johnson-dagen den 29 juli och läsa upp sitt prisbelönta bidrag.

Även stipendiaten som vann det lika prestigefyllda priset från Bodensonen och författaren Peter Englund på 5000 kronor blev lika överraskad och glad.

– Det känns jätteroligt, säger Julia Berg, och skyndar vidare.

Artikelbild

| Olivia Sandberg, S 16, fick ta emot Lilla Eyvind Johnsonpriset. Det delades ut av Börje Ulander, ordförande i Eyvind Johnsonsällskapet.

Det går snabbt när pristagarna ska presenteras men det kan ju som sagt bero på att de är rätt många. Schemat måste hållas för att pareras mot utspringet som ska ske strax efter från Björknäsgymnasiets baksida. Belönade Johannes Korkeaniemi, FT16T, ser glad ut över sitt stipendium från Sveriges Åkerföretag Norr.

– Jag och min bror ska starta eget och köra timmerbil. Det känns kul att få stipendium, säger han.

Grattis säger vi också från Norrbottens Media. Här har du möjlighet att se alla stipendiater på ett bildspel. Håll till godo.