Stora parkeringsproblem i Jokkmokk

Kommunstyrelsen har beslutat gå vidare med ett antal åtgärder för att skapa en säkrare trafikmiljö för skolbarnen.

Snöröjning, bussar och utryckningsfordon och annann trafik har ibland svårt att ta sig fram dit de ska i Jokkmokk.

Snöröjning, bussar och utryckningsfordon och annann trafik har ibland svårt att ta sig fram dit de ska i Jokkmokk.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-12-02 20:25

Trots att Jokkmokk är en kommun med liten befolkningstäthet och minskande befolkning så ökar parkeringsproblemen. I början av året skedde två incidenter som kan kopplas till bilar på fel ställen kring skolorna. 

– Vi har problem med  trafik på gångbanor och på mark vid skolorna, det vill säga det som betraktas som kommunal kvartersmark. Det handlar exempelvis om föräldrar som kör in på skolgårdar inför träningar och som parkerar på olämplig plats när de lämnar av barnen på morgonen, säger Erik Fagerström, teknisk chef. 

Vid måndagens kommunstyrelsemöte beslutade man att införa nya avgifter och att påbörja upphandling av parkeringsvakter. Ett gammalt beslut om böter för felparkering har funnits men är inte längre brukbart och nu höjs alltså taxorna till exempelvis 650 kronor för parkering på "sträcka eller plats med förbud att parkera". 

– Det känns bra att det här beslutet är taget. Det handlar inte om att kommunen vill få in pengar genom böter utan om att böterna är ett sätt att minska risken för att våra barn – och vuxna – ska råka illa ut, säger Monika Lindkvist, skolchef.   

Problemen med felparkerade bilar ställer också till problem för skolbussarna och för utryckningsfordon samt även vid andra platser i samhället som exempelvis ålderdomshem. I kommunens gestaltningsplan finns åtgärder för att bygga en säkrare skolväg längs exempelvis Åsgatan som också har mycket trafik vid olika evenemang, som Jokkmokks marknad. 

Karta: Åsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!