Sveriges skallkung korades under helgen

Sveriges bästa skällande fågelhund utsågs under helgen. Miranda Frings heter hundägaren som är en känd jaktprofil.

Miranda Frings med sin svenska mästare Poju.

Miranda Frings med sin svenska mästare Poju.

Foto: Mariann Mannberg

Jakt2019-10-07 21:48

Det var Svenska fågelhundsklubben för skällande fågelhundar i Övre Norrbotten (SSF/ÖN) som arrangerade helgens tävlingar i skogarna kring Jokkmokk. Totalt deltog tio hundar av raserna Norrbottenspets och Finsk spets som tidigare uppnått de högsta jaktprovsresultaten på lokala klubbtävlingar runt om i landet.  

Miranda Frings är den stolta ägaren av Poju, en 3-årig finsk spets, som kammade in 82 poäng totalt och därmed korades till årets "skallkung". Miranda  är professionell jägare och lever av jakten. Hon är en välkänd profil i jaktkretsar och har figurerat i olika jakttidningar genom åren och var också en av de som Kalle Zackari fick inspiration av i TV-serien ”Kalles och Britas sex liv”. För henne är bra hundar livsviktigt. När Pojos namn ropades upp som vinnare kunde Miranda inte hålla tillbaka tårarna. 

– Jag siktade på att komma bland de fyra bästa. Jag har ännu inte riktigt fattat det här. Det här är verkligen ett kvitto på att jag tränat mycket och rätt.

Under tävlingarna i Jokkmokk visade sig vädret från den goda sidan men fallade löv gav de tävlande en större utmaning.

– Fåglarna blir oroliga av lövfällandet och sitter kvar i träden under kortare tid. Det ställer hundarnas förmåga på sin spets, säger tävlingsdomaren Kent Renlund.

– Att så många som åtta av tio hundar fick pris har jag aldrig varit med om. Med tanke på förhållandena så visar det vilka otroligt duktiga hundar det här är.

Karta: Jokkmokk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!