Tjuven ryckte Berits väska från rullatorn

Berit Olofsson, 64, utsattes för väskryckning på vägen hem. "Att ge sig på äldre och funktionshindrade är skamligt", säger Staffan Larsson, som är Berits gode man.

Berit Olofsson, 64 år, visar åt vilket håll gärningsmannen försvann.

Berit Olofsson, 64 år, visar åt vilket håll gärningsmannen försvann.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-12-03 19:30

Han berättar att Berit Olofsson utsattes för väskryckning på kvällen strax efter klockan 20 den 21 november vid entrén till Björken.

Hon hade varit på handikappträning på Å-center. Efteråt promenerade hon tillsammans med en manlig kamrat, som är 80 år,  genom centrum av stan.

– De var på väg hem och när de kom i höjd med Björken kom en kille bakifrån och skrek "Det där är min väska" och ryckte väskan ur rullatorn, säger Staffan Larsson.

Själv berättar Berit Olofsson att hon blev så chockad att hon inte hann reagera. 

– Jag skrek inte, gjorde inget, det gick så fort. Han som var med mig ropade "Stopp, det är inte din, det är hennes" och pekade på mig, men rånaren brydde sig inte. Han var som framåtböjd och hade huva. 

Berit tycker det var dåligt gjort av tjuven. 

– Jag tycker inte att man ska göra sådana här saker. 

Hon förklarar att tjuven försvann med hennes handväska  i riktning mot Bodån förbi Centralskolan. 

– Båda två är funktionshindrade och har inte så lätt för att gå. Att ge sig på äldre och funktionshindrade är skamligt. Man är inte van att det händer i lilla Boden, säger Staffan Larsson. 

Berit Olofsson fick låna en telefon och ringde honom. Han åkte direkt till brottsplatsen. 

– Båda två var omskakade och skärrade, säger Staffan Larsson, som hjälpte Berit att göra en polisanmälan. 

Hon förlorade sin väska där både hon och hennes 80-årige kamrat hade sina mobiltelefoner. Förutom det blev hon av med plånbok, några hundra kronor i kontanter, dörrnyckel och id-kort plus personliga saker. 

– Det var otäckt. När jag gick och lade mig tänkte jag på att rånaren kunde komma hem till mig. Han visste var jag bor och hade nyckel. 

Ett stenkast från Björkens entré utsattes en 86-årig dam för väskryckning på lördag kväll strax efter klockan 20.Tillvägagångssättet var detsamma som i Berit Olofssons fall. 

86-åringen var på väg hem från Stora Coop, svängde in på Hellgrensgatan och när hon tagit några steg in mot innegården vid Vänsterpartiets lokal dök två unga personer upp bakom kvinnans rygg. Den ena ryckte ifrån henne handväskan och sedan sprang de mot Kvarnängen efter Kvarngatan. 

Signalementet hon uppgivit är att det var två ganska korta och spensliga individer i mörka kläder med huvan uppdragen över huvudet. 

Polisen har inlett en förundersökning och brottet rubriceras som grov stöld (se artikel intill). 

Berit Olofsson visar platsen där en gärningsman ryckte till sig hennes väska från rullatorn strax efter klockan 20 den 21 november.
Berit Olofsson visar platsen där en gärningsman ryckte till sig hennes väska från rullatorn strax efter klockan 20 den 21 november.
Karta: Kungsgatan 39
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!