Musikern Mirja Palo medverkar på flera håll under marknaden, både med egna konserter och som arrangör av spelningar på Bio Norden. På fredagen deltar hon i ”Mihkkal Biera Bávllos”, en minneskonsert för Paulus Utsi på Ájtte tillsammans med spoken word-poeten Anna Kaisa Partapuoli och musikern Paul Ol Joná Utsi som gör egna tolkningar av några av dikterna.

Strax före jul deltog Mirja Palo i en första minneskonsert på Bio Norden tillsammans med bland andra Paul Ol Joná Utsi, som är en släkting till Paulus Utsi.

– Paulus Utsis dikter har funnits med mig väldigt länge. Jag började läsa dem på svenska, sen kom jag på att det är 100 år sedan han föddes och ville uppmärksamma det på något sätt. Stina Kuoljok Huuva, som har rättigheterna till Paulus texter, har gett oss tillåtelse att exklusivt för detta tillfälle spela in och framföra dikter som inte har publicerats tidigare. På så sätt kan vi lyfta fram hans gärning, säger Mirja Palo och berättar att mycket av innehållet i dikterna är aktuellt än i dag:

– De skildrar både renskötseln och den samiska kulturen, och i viss mån olika exploateringar, som dämningarna i Stora Sjöfallet. Jag har varit mycket i området, och man får verkligen en tankeställare om hur landskapet har förändrats när man läser dikterna. Jag blev väldigt gripen, helt enkelt.

Mirja Palo nämner Paulus Utsis fru Inger och hennes betydelse för hans författarskap:

– De gjorde mycket av arbetet tillsammans och hon var den som renskrev och korrade alla hans texter.

Dikterna framförs på nordsamiska.

– I anslutning till mitt framträdande läser jag en förklaring och översättning av textens innehåll på svenska. Jag utgår mycket från mitt instrument kantele, sen har jag försökt hitta en grundrytm som passar till känslan och uttrycket i texten. Jag har satt en melodi till orden, men försökt behålla textens grundrytm, samtidigt som det blir musik.

Senare samma dag gör Mirja Palo en konsert i Gamla kyrkan tillsammans med trummisen Markus Larsson som spelar med Malmfältens rockklubb.

– Det är ett nytt samarbete där våra instrument möts och skapar en helt ny musik. Vi har jobbat mycket med just att sätta rytm, hitta en suggestiv urmusik som känns väldigt jordad. Vi utgår från materialet i min soloföreställning ”Norrbottnisk själ”, men vi har jobbat vidare på de temana och gått in i en rytmisk och tonal värld. Det ska bli jätteroligt.