Tuhkanen: "Det har varit ett utdraget förlopp

De misstänkta medger visst våld mot det 28-åriga offret, men förnekar att de haft uppsåt att döda. Marko Tuhkanen har en helt annan bild: "Graverande hur de har hanterat kroppen", säger han.

Advokat Marko Tuhkanen, som företräder målsägarna i mordmålet, är tydlig i sitt omdöme av de misstänktas agerande. "Det kommer naturligtvis att ligga dem i fatet."

Advokat Marko Tuhkanen, som företräder målsägarna i mordmålet, är tydlig i sitt omdöme av de misstänktas agerande. "Det kommer naturligtvis att ligga dem i fatet."

Foto: Gunnar Westergren

Kiruna kommun2019-12-05 11:47

I förhör har de misstänkta männen, 29, 37 och 38 år gamla, medgett misshandel. Två av dem har även erkänt att de transporterat kroppen till skogarna utanför Parakka.

Men de förnekar att de haft uppsåt att döda.

Marko Tuhkanen företräder den 28-årige mannens anhöriga som målsägarebiträde under rättsprocessen. Under rättegången veckan innan jul kommer han att finnas vid deras sida i Gällivare tingsrätt.

Nu ger advokaten sin syn på bevisningen.

– De här tre herrarna påstår att de inte har haft något uppsåt för den dödliga utgången. Men jag menar på att det är väldigt graverande för dem hur de har hanterat kroppen i efterhand. Om något går lite snett, då förväntas man larma och göra det man kan. Här har man i stället inte bara forslat bort kroppen, grävt ner den och bränt den. Man har också bränt kläder och tillhörigheter från lägenheten, vilket man har gjort vid två tillfällen, säger Marko Tuhkanen till Norr Media.

Advokaten anser också att bevisningen visar att den dödliga misshandeln har rört sig om ett utdraget förlopp, uppemot 15 minuter.

– Och det är extremt lång tid, menar jag. Jag påstår att alla tre har varit delaktiga i misshandeln, den har varit våldsam, slag med tillhygge och sparkar överallt, säger Marko Tuhkanen.

 Han pekar även på männens agerande efter dådet.

– Man har vidtagit, menar jag, en hel del åtgärder för att undkomma upptäckt och det är graverande för dem i den delen, om man saknar uppsåt för det här så hade man kunnat önska sig ett annat agerande helt enkelt. Det kommer naturligtvis att ligga dem i fatet, att de beter sig på det här viset efteråt, säger Marko Tuhkanen.

Tuhkanen hävdar att det finns försvårande omständigheter när det gäller misstankarna om brott mot griftefriden.

– Man har hanterat kroppen genom att gräva ner den, transporterat den en lång sträck och försökt bränna den. Det försvårar griftefridsbrottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!