Industrier, flerbostadshus och omkring 1 000 fastigheter har mätare. De betalar för vatten som de förbrukar.

De som saknar mätare och bor i villa betalar i stället vattnet enligt en schablon. Är man vuxen förväntas man förbruka 75 kubikmeter vatten per år och är man barn under tolv-13 år förväntas man använda 25 kubik per år.

– Är man en familj med två vuxna och två barn så förbrukar man 200 kubik per år och då har man en viss tariff för det, säger Jan Lundberg, chef för VA-avdelningen.

Artikelbild

Systemet infördes för ett 20-tal år sedan. Alla betalar dessutom en fast avgift.

En familj flyttade för ett år sedan till ett nybyggt hus på Sävastön i Boden från Kiruna. Där hade de ett hus från 1977 med exempelvis enkelspolande toaletter och förbrukade 131 kubikmeter vatten. I Boden betalar de enligt schablonen för 350 kubik. Årskostnaden har fördubblats sedan flytten. Mannen bedömer att det är en orimlig ökning av familjens vattenförbrukning med tanke på att de har nya blandare och toalettstolar.

Inge Andersson konstaterar att det blir mycket för en barnfamilj.

– Förbrukningen kanske inte är så mycket. Mannen framhåller ju också att de nu för tiden har snålspolande toaletter. Allt sådant är gjort för att spara vatten, men om vi då har avgifter som inte uppmuntrar till att spara vatten så finns inget incitament för folk att spara vatten.

Han konstaterar att det är väldigt ovanligt att man har det systemet som Boden har.

– Vi hade in tjänstemännen på ett måndagsmöte. Då tog vi upp det här och bad dem titta på det. Vad det skulle kunna innebära att införa mätare, säger Inge Andersson, som också är efterklok.

– Om vi hade tänkt på det här när vi började bygga upp Brännan så skulle man ha börjat göra det successivt med nya anslutningar. Nu när vi ska göra ett nytt verksamhetsområde för Kusön/Kusån skulle man kunna installera mätare.

Inge Andersson påpekar att det inte går på en dag att ändra avgiftssystemet, men tycker att systemet med vattenmätare på sikt är det det bästa systemet både för att hålla nere vattenförbrukningen och ur ett rättviseperspektiv.

– Det enklaste är att man betalar för det man förbrukar precis som med strömmen. Bodens Energi skulle aldrig komma på tanken att ha schablonavgifter för elförbrukningen. Så är det med allting i samhället, att man betalar för det man får och köper.

Han anser att kommunen bör ändra nuvarande avgiftssystem.

– Det var vi eniga om i koalitionen när vi träffade tjänstemännen.