Det var i mitten av oktober som polisen slog till mot en adress utanför Kalix. En 54-årig man, som är skriven i Stockholm men bördig från Norrbotten, greps och häktades några dagar senare misstänkt för grovt narkotikabrott. Som Norrbottens Media kunde avslöja gjordes ett rekordbeslag på uppemot elva kilo amfetamin i mannens bil.

Kammaråklagare Anna Väppling är förundersökningsledare.

– Det händer en del i utredningen och den fortskrider med förhör och andra utredningsåtgärder, säger kammaråklagare Anna Väppling som bekräftar att utredningen nu är gränsöverskridande efter att den finska polisen gripit en man, misstänkt för inblandning i rekordbeslaget.

Artikelbild

| Bekräftar. Kammaråklagare Anna Väppling bekräftar att ytterligare en man sitter häktad misstänkt för inblandning i knarkhärvan.

Kan du säga någonting om på vilket sätt den mannen kopplas till beslaget utanför Kalix?

– Nej, jag kan tyvärr inte göra det med hänsyn till främst den utredning som pågår i Finland.

Har polisen gjort beslag i Finland?

– Det kan jag inte utala mig om. Jag har ju inte insyn i den finska utredningen.

Artikelbild

| Försvarare. Advokat Marko Tuhkanen kommer att finnas vid den misstänkta mannens sida under rättsprocessen i knarkhärvan.

I övrigt hänvisar Anna Väppling till förundersökningssekretessen.

Under häktningsförhandlingen i oktober förnekade 54-åringen brott och bestred åklagarens krav. Han anförde bland annat att det inte fanns något som band honom till narkotikan.

Artikelbild

| Rekordbeslag. Stora mängder amfetamin togs i beslag i razzia i Kalixtrakten. Bilden är tagen i ett helt annat fall.

Marko Tuhkanen försvarar 54-åringen.

– Min klient är oskyldig och det kommer den fortsatta utredningen att visa. Egentligen tycker att jag att utredningen redan vid det här laget borde ha visat det. Det känns som en onödig häktning faktiskt, att man ska förstöra hans liv med det här, säger advokaten.