(Se bildspel genom att trycka på pilarna i bilden.)

– Jag är mycket nöjd med tanke på att vi fick så många som 350 betalande, trots att vi inte använt några andra kanaler än de vanliga på internet. Till nästa dans ska vi annonsera bättre, säger Magnus Ek.

I våras köpte han hela fastigheten med mark, hus och dansloge i Allsåklubben, en bit in i skogen från riksväg 98 mellan Överkalix och Övertorneå. 

Artikelbild

| Magnus Ek med sambon Gun Lång tog steget och satsade på Storlogen Allsåklubben. I onsdags var det premiärdans.

– Lite problem har vi haft med fastigheten som måste totalrenoveras och just innan det var dags för dans i kväll så blev vi utan vatten, men det fixades snabbt, säger ambulansföraren och nu också logdansägaren Magnus Ek med rötter i Vinnäset.

Hans ambition är klar. Han ska göra stället populärt bland de dansande. Synen som möter en är bilar och husbilar på alla öppna ytor och nostalgiska besökare blandat med nya som aldrig upplevt danserna i Storlogen tidigare.

– I sommar kör vi två danser, den här med Tommys från Vasa i kväll och den 31 juli blir det dans till Martinez, fjolårets dansbandsvinnare.

– Jag har valt två bra orkestrar och tider som inte konkurrerar med andra arrangörer.

Artikelbild

| Det blev ganska fullt på dansgolvet emellanåt.

Är du själv dansintresserad?

– Jag är inte speciellt för dans, men däremot andra kulturyttringar.

Artikelbild

| Hanna Ek, dotter till Magnus Ek som nu driver Allsåklubben hjälpte till med stämpling av biljetter.

För att ro allt i land med all personal som behövs som ordningsvakter, biljettförsäljare, försäljare av kaffe och smörgåsar med mera har han fått ta familjen och bekanta till hjälp.

Dottern Hanna Ek, som bor i Stockholm, sitter och stämplar biljetter. Hon tycker att det är bra att de kommit igång så snabbt. 

Artikelbild

| Det finska dansbandet Tommys stod för musiken. – Vi var här på 90-talet, säger sångaren.

En riktig entusiast är Björn Holmberg från Norra Sunderbyn. Han stannar intill boningshuset med sin husbil och han är säker på att stället kommer att bli ett av de bästa, bland annat tack vare läget. 

Magnus Eks arbetskollega Majvor Andersson, som jobbar på akutavdelningen på hälsocentralen i Överkalix, ser fram emot fler danstillställningar  

Artikelbild

| En riktig entusiast för platsen är Björn Holmberg från Norra Sunderbyn. – Det här blir utan tvekan den nya dansgalan, säger han.

– Det finns ett uppdämt behov av att få dansa. 

Arne Johansson som sitter i en av uteplatserna berättar att han föddes i Lahnajärvi och har jobbat i gruvan i Malmberget i alla år.

Artikelbild

| Dansbandet Tommys hjälpte de dansande att hålla takten.

– Som pensionär flyttade jag till Överkalix, eftersom jag inte orkade se all förstörelse av samhället som pågår där uppe. 

Gulli Stefansson, som bor utanför Piteå och är från en plats strax söder om Svartbyn, berättar att hon har kommit hemåt för en minnesstund över brodern Allan. Samtidigt passade hon på att besöka Storlogen.

Artikelbild

| Till arrangörens glädje strömmade gästerna till i den nyöppnade logen.

–Jag ville visa den här platsen för min sambo Stig. Den betydde så mycket när vi var unga. 

Nostalgi handlar det med andra ord om för många. En del av det som den nye ägaren av anläggningen har att spinna vidare på.