– Jag är ingen miljöextremist men jag är intresserad av det här och det borde fler vara. Det är ju en fruktansvärd fördel när man kan förbruka el som man själv producerar, säger han.

När vi besöker gården i Persön en förmiddag i april skiner solen, men bakom ett lätt dis.

– Det behöver inte vara molnfritt, solpanelerna producerar otroligt bra ändå. Det är en fin tid nu. Snön reflekterar ljuset, säger Sune Mukka.

Artikelbild

| Diagrammen visar produktion, förbrukning och hur mycket av överskottet som säljs till Luleå energi.

Via läsplatta eller mobiltelefon följer han enkelt produktionen. Ett diagram visar produktion, förbrukning samt hur mycket el av överskottet som han just nu säljer till Luleå Energi.

– Jag ser direkt vad som händer när jag gör något hemma. Titta här, om jag slagit på tvättmaskinen lite senare så hade jag inte behövt köpa den strömmen. Då hade den täckts av produktionen.

Drömmen är att i framtiden kunna lagra el.

– Tänk om man kunde lagra upp till 20 kilowattimmar. Det kunde jag köra tre, fyra dagar på under sommarhalvåret. Det finns ju batterier men de är så fruktansvärt dyra så det lönar sig inte ännu i alla fall.

Artikelbild

| Den gamla ladugården fungerar numera som vedförråd. Här finns bland annat en omformare som är kopplad till panelerna på taket.

Han blänger på några stabila granar på södra sidan av fastigheten.

– Jag ska ta bort de där när snön försvinner. Då blir det ännu mer soltid.

Artikelbild

| Att kontrollera hur produktionen går är en enkel match för Sune Mukka. Både via telefon och läsplatta kan han följa flödet enkelt.

Sune Mukka berättar att han lockats av tanken på att själv producera el ett längre tag.

– Det är väl fyra, fem år sedan jag började planera på allvar. Jag har varit i närheten av de här vindsnurrorna och tycker inte om dem. De låter högt. Så därför har jag följt utvecklingen av solenergin.

Artikelbild

| Jaså, vackert väder i dag också. Förutom en fin solbränna kan Sune Mukka även räkna in miljövänlig energi när solen skiner i Persön.

När tekniken kom som gjorde det möjligt att koppla varje panel var för sig bestämde han sig.

– Jag har haft stor respekt för den höga spänning som blir när panelerna är seriekopplade. Det är lätt hänt att en kabel ligger och skaver någonstans. Det kan bli en oerhört farlig situation.

Artikelbild

| Sune Mukka har koll på sin elförbrukning. Han räknar med att minska den med 20-30 procent med hjälp av solenergi.

Förra våren arrangerade Luleå kommun och Luleå Energi ett antal informationsträffar som han deltog på.

– Efter det tog jag kontakt med olika företag. Jag ville ha en och samma leverantör som gjorde hela jobbet. Det ska vara nyckelfärdigt.

Artikelbild

| Egentillverkad el är en riktig solskenshistoria för Sune Mukka i Persön. Han tycker att fler husägare borde engagera sig och investera i solceller. "Det är en stor vinst för miljön om man kan producera den el man själv förbrukar", säger han.

Fyra av företagen lämnade offerter. Valet föll på Luleå Energi.

– Det kändes rätt med en lokal leverantör och att värna det lokala nätverket.

Artikelbild

| Elproducent kan Sune Mukka numera titulera sig. Han har rötterna i Tärendö men har bott i Persön sedan 1987.

De 37 panelerna installerades i slutet av november och har varit täckta av snö hela vintern.

– Jag var lite orolig ett tag. Vi hade en vinter utan blidor och det var 60-70 cm kompakt snö. Men Luleå Energi avrådde mig från att skotta. Jag fick rådet att öppna nedre kanten av taket, då skulle allt dra i väg så fort det blev varmt. Och så blev det. I mitten av mars blev taket snöfritt och de började producera direkt.

Artikelbild

| 37 solpaneler täcker taket på uthuset på gården i Persön där Sune Mukka bor. Sedan mitten av mars producerar de för högtryck. "Det räcker och blir över för min produktion", säger han.

Panelerna sitter på södra sidan av taket på den ombyggda ladugården, som numera fungerar som vedförråd. Inne i byggnaden finns en omformare och en dosa som fördelar elen som säljs till Luleå Energi och sedan kvittas mot elräkningen.

– Det är lite för tidigt ännu för att jag ska veta hur allt slår. Om några månader kommer jag veta mer om vilka nivåer jag ligger på.

En del av investeringen täcks av bidrag från Energimyndigheten. Sune Mukka vill dock inte gå in på hur mycket han satsat.

– Dels känner jag att jag inte vill prata summor och dels är det individuellt hur mycket det kostar, beroende på takets lutning och andra faktorer. Jag vet att jag har en årsförbrukning på mellan 16 000 och 20 000 kilowattimmar och räknar med att sänka den med 20–30 procent.