I slutet av september bekräftade Luleå Hockey att man hade skrivit kontrakt med 29-åringen från Finland. Jalvanti hann bara spela två matcher med Jokerit innan parterna bröt kontraktet och han hamnade på spelarmarknaden. Luleå Hockeys general manager kommenterade nyförvärvet med "Vi har sökt en tvåvägsback som är mer inriktad på försvarsspel som vi alltid vet vad vi får av byte efter byte" när det stod klart att Jalvanti skulle spela med Luleå Hockey.

– Jag tycker att det har varit bra. Det var lätt att komma in i laget och alla andra spelarna har hjälpt mig mycket, säger Jalvanti om sin tid i Luleå Hockey.

Efter 17 matcher i Luleå Hockey så är han nu bäst i plus/minus-statistiken (+7) som anger hur spelare i fråga är inne på mål framåt kontra bakåt.

Artikelbild

| Joonas Jalvanti

– Jaha, ja det är väl bra. Det är svårt att säga vad det handlar och jag kan inte peka på en enskild sak, men givetvis är det så att jag är på isen vid rätt tillfälle. Jag hoppas på att kunna hålla kvar vid detta, säger Jalvanti.

Hur nöjd är du med ditt spel i Luleå?

– Jag vet att det finns saker som jag kan förbättra, men på det stora hela är jag nöjd med hur jag kan hjälpa laget att vinna matcher.

Är du nöjd med att ha en defensiv roll?

– Absolut, men självklart försöker jag att gå framåt när jag har chansen, förklarar Jalvanti.

Om Jalvanti är försiktig med omdömet om sig själv så ger backpartnern Daniel Sondell ett högre betyg.

– Det har funkat okej, tycker jag. Joonas är lätt att spela med och vet vad han ska göra. Han är duktig defensivt, det är helt klart så, säger Sondell.

Om sin egen insats den här säsongen, säger den rutinerade backen:

– Det har gått bra. Vårt powerplay har funkat bra på slutet. Det har funkat bra med Joonas, det har gått bättre och bättre sen han kom in. Jag har fått göra lite mål med, det har gått okej, säger Sondell.

I torsdagens match ställs Jalvanti mot en före detta lagkamrat i Juuso Ikonen, som han spelade tillsammans med i Lahtis, och Luleås finländare varnar för sin landsman.

– Jag känner Juuso Ikonen och vet att han blir svår att stoppa. Han är svår att spela försvar på då han är ganska liten och snabb. Du måste verkligen vara fokuserad när du möter den typen av spelare för annars missar du dem.

Men du har lösningen då du har spelat med honom, eller?

– Exakt jag vet vad han brukar göra på isen, men trots det måste jag vara beredd för det går snabbt när han gör det som han är bra på, förklarar Jalvanti.

Efter – före och under matchen mot Linköping så var Einar Emanuelsson föremål för diskussion efter smällen han åkte på när Luleå vann borta mot Växjö.

– Jag har inte haft några som helst problem efter matchen.

Var du orolig?

– Ja, men självklart var jag orolig. Men samtidigt hade vi gjort alla tester man kan göra vid den typen av smällar. Hade testerna visat något annat än att jag slapp en hjärnskakning så hade jag ju varken spelat eller tränat, slår Emanuelsson fast.