Luleå Hockey var ett av grundseriens bästa lag försvarsmässigt.

Bara Växjö och Djurgården släppte in färre mål.

Men i den första åttondelsfinalen mot Brynäs på hemmaplan havererade Luleå Hockey framför eget mål.

Tre gånger fick Brynässpelare stå fri framför Filip Gustavsson – det innebar tre mål och en 2–3-förlust i den första åttondelsfinalen.

Nu väntar måstematch borta på onsdag eftersom matchserien spelas i bäst av tre matcher.

– Det är surt. Vi kommer inte riktigt upp i standard. Vi börjar blekt men sen rycker vi upp oss i andra, säger Oscar Engsund.

Luleås försvarsmissar:

1) Brynäs tog ledningen med 1–0 efter halva den första perioden. Backskottet studsade fram till Kevin Clark som med helt öppet mål kunde lägga in ledningsmålet.

2) Johan Alcén serverades fritt läge precis framför mål efter att Luleå helt tappat markeringen.

3) Juuso Ikonen satte 3–2 på sin egen retur framför Gustavsson – med 28 sekunder kvar att spela.

Oscar Engsund och backkollegan Pontus Själin var på isen vid Brynäs två första mål.

– Jag vet inte vad som hände. Vi brukar vara tajta där inne men i dag fick de stå fria och jag förstår inte riktigt varför. De kastar chanspuckar bakom ryggen och de går hem, säger Engsund och fortsätter:

– Vi vill ju sätta mycket press i försvarszon och ibland blir det att man inte får med sig pucken när man sätter press utan att den studsar in framför mål. Vi ska ju ha en spelare där men det kan bli fel ibland och i dag blev det fel tre gånger.

Var känslan att ni missade i något vid de två första målen?

– Egentligen inte, men det gjorde vi ju. Det första är en studspuck så det är kanske inte så mycket att göra åt. Andra sätter vi press och de kastar in en chanspuck framför mål och han får stå helt fri där. Jag vet inte vad jag ska säga. Det händer inte så ofta men i dag hände det.

Brynäs sista mål kom med endast 28 sekunder kvar.

– Han kom in i mitten mellan oss och vi hade för dålig täckning framför mål. Det är för dåligt och de ska inte få göra mål där. Vi måste vara hetare, säger Johan Forsberg som befann sig på isen vid avgörandet.

Brynäs samtliga tre mål var ganska likartade.

– Exakt. Vi brukar vara ett lag som inte släpper in sådana mål och det ska vi inte vara heller. Det är tråkigt att det händer. Det är vår ryggrad i spelet så det måste fungera bättre.

Hur ska ni förbättra det till nästa match?

– Det går inte att förändra så mycket i just spelet – det är mer mentala frågor. Vi måste vara mer laddade.