Trots att han bara gjorde fem SHL-matcher med Luleå Hockeys klubbmärke på bröstet gjorde Vili Sopanen ett avtryck i Norrbotten under sin korta sejour säsongen 2010/2011. Troligen till viss del på grund av det skämtvänliga efternamnet.

Den finske högerskytten värvades in från SM-liigaledaren Jyväskylä den 13 januari. Han togs in som ersättare för Thomas Raffl som lämnat klubben för Red Bull Salzburg innan jul.

Men efter bara 18 dagar i Sverige valde Luleå att bryta try out-kontraktet med finländaren. Den sista januari lämnade han SHL för Pelicans i SM-liiga.

Artikelbild

| Vili Sopanen.

Sedan sejouren i Luleå Hockey har karriären gått betydligt bättre.

På sju säsonger i Pelicans har Vili Sopanen sopat ihop 218 poäng på 255 matcher i den finska högstaligan. Han vann även SM-liigasilver 2012. Och den senaste säsongen slutade han sexa i den finska poängligan trots att han missade 19 grundseriematcher – han noterades för 46 poäng på 41 matcher.

Efter succésäsongen i Pelicans 2016/2017 skrev han kontrakt med KHL-klubben Kunlun Red Star från den kinesiska huvudstaden Peking. Men på grund av skada bröts ettårskontraktet innan han ens hade hunnit debutera i klubben.

I stället blev han kvar i Finland där han skrev på för IFK Helsingfors. Och efter 36 poäng på 49 SM-liigamatcher lämnade han HIFK för tyska ERC Ingolstadt inför den här säsongen.

Artikelbild

| Vili Sopanen.

Men efter två mål och fyra assist på 14 matcher gör den tyska ligasexan sig av med 31-åringen som skickas till ligakonkurrenten Schwenninger Wild Wings som är nästjumbo i Deutsche Eishockey Liga.

0920-26 29 40