Den kanadensiska backen som under förra säsongen tvingades lämna Luleå Hockey står som boende i Uppsala – men det stämmer inte.

– Jag har ingen adress i Sverige och vet inte vad det där handlar om, säger Ryan Johnston när Norrbottens Media får tag i honom tidigt på tisdagsmorgon kanadensisk tid.

– Jag har pratat med Erik (Ryman) och han tror att det är någon som har tagit min identitet.

Johnston lämnade Luleå Hockey, efter under en tid fått allt mindre speltid, för spel i Lugano och efter att den säsongen tagit slut så åkte han hem till Kanada igen, men just nu ser det ut som om att någon har stulit hans identitet.

– Jag har inga pengar på mina svenska konton och jag har inte fått några konstiga räkningar heller, säger Johnston.

Hur känns det att ha råkat ut för något sånt här?

– Det är obehagligt, men jag är inte speciellt orolig. Jag tror att det kommer att lösa sig nu när det är känt, hoppas Johnston.

Det var när sporten kontaktade Ryan Johnstons agent Erik Ryman som det hela uppdagades.

– Det är nog en id-kapning. Vi har varit med om liknande saker tidigare, säger han.

Är det något ni haft kännedom om?

– Nä det visste jag inte. Nu måste jag sätta mig ner och anmäla det hela till skatteverket så att de polisanmäler saken, säger Ryman.

Har du varit med om liknande saker tidigare?

– Ja då, dessa ligor fyller i skatteverkets papper på nätet och sedan flyttar personerna den drabbade till annan adress. De är givetvis ute efter pengar och att handla dyra grejer i någon annas namn. Vi har haft några tidigare fall också, säger Ryman och fortsätter:

– Det kan i värsta fall handla om mångmiljonbelopp. Det måste bli en förändring för i dag är det alldelse för enkelt att stjäla någon annans identitet.

Vad gör ni nu?

– Det blir ett jä..a jobb rent ut sagt.

Hockeymässigt så är situationen inte heller helt klarlagd.

– Jag väntar på att få något klart. Jag åker över så fort det klarnar om vart jag ska spela kommande säsong, säger Johnston.

Kan du hamna i Luleå Hockey?

– Absolut för jag har ju kontrakt med dem – men jag tror att bägge parterna jobbar på en lösning som passar både mig själv och Luleå Hockey.

Vad vore bäst för dig?

– Jag vill bara spela hockey. Jag är redo att flytta vart som helst.

Vilken form är du i?

– Jag har tränat hårt hela sommaren och är redo för spel.

Ryan Johnston var en av Luganos bästa spelare under slutspelet och han själv tyckte också om hockeyn som spelades i NLA.

– Jag trivdes bra i Schweiz och hockey där passade mig riktigt bra. Det är betydligt mera öppen hockey där än i Sverige, säger Johnston.

Ryman förklarar problemet med Lugano.

– Han var en av Luganos bästa spelare under våren, men problemet är att alla klubbar i stort sett har fyllda utlänningskvoter. Jag vet att tränaren i Lugano vill ha kvar honom, men det handlar om regelverk som måste följas, säger hockeyagent Erik Ryman.

När måste du ha klart med en ny klubb?

– Det är första gången jag är i det här läget, men jag hoppas att det blir klart så fort som möjligt. Jag är redo att åka imorgon eller om en vecka, förklarar Johnston.

Strax efter klockan 23:00 på tisdagskvällen meddelade Ryan Johnstons agent Erik Ryman att man hade fått stopp på bedrägeriet via en anmälan till Skatteverket.