46-årige Fredrik Öberg blir Luleå Hockeys nye J18-tränare.

Öberg hade en gedigen karriär som spelare där han representerade Bodens IK, Luleå Hockey, Västerås, Malmö, HV71, Berlin Capitals, Hannover Scorpions, Skellefteå AIK, Björklöven, Clemensnäs och Leksand.

Skridskorna åkte på hyllan 2011 och ett år senare blev han J18-tränare i Skellefteå AIK.

Artikelbild

Där var han med i utvecklingen av spelare som Sebastian Aho, Marcus Pettersson, Axel Holmström, Filip Berglund och Andreas Wingerli – men även Einar Emanuelsson en halv säsong innan Luleå Hockey-forwarden flyttade hem till Kiruna.

Efter fyra år som J18-tränare tog Fredrik Öberg sig an sitt största tränaruppdrag någonsin när han 2016/2017 blev SHL-tränare för Skellefteå.

Succén uteblev dock och Skellefteå åkte ut i kvartsfinal mot Frölunda. Trots att Öberg hade ett år kvar på kontraktet valde klubben att bryta avtalet.

Sedan dess har bodensaren inte haft något tränaruppdrag. Under fjolåret passade han på att vara domare på bland annat hockeyettanivå, men även att följa damernas juniorlandslag på läger, samt utbilda Colombias inlines- och ishockeylandslag.

Artikelbild

Ja, ni läste rätt. Colombia.

– Ett väldigt intressant projekt. Jag var över i tolv dagar i Bogota och jobbade med både spelar- och ledarutveckling, sen träffade jag dem i Prag också i våras, säger Öberg.

Hur långt har landet kommit i sporterna?

– Inlines ligger de ganska bra till i. De är i A-gruppen och har fått bra snurr på det, men hockeyn är de nybörjare på.

Hur kom det sig att du fick det uppdraget?

– Jag har en polare i Stockholm som känner ledare för landslaget och de ville ha hjälp med skott och målskytte och då blev jag tillfrågad. Otroligt roligt, men jag har saknat den dagliga verksamheten där man jobbar med något varje dag.

Och där kom Luleå Hockey in i bilden.

Öberg och Luleå Hockeys junioransvarige Urban Wikberg känner varandra sedan tidigare och har hållit kontakten.

– Och jag tyckte det kändes som ett hedrande uppdrag. Luleå har tagit stora steg och jobbar på ett sätt som ser riktigt bra ut. Tittar man på förutsättningana som killarna ges att ta nästa steg så ser det väldigt bra ut.

Hade du många alternativ att välja på?

– Ja, jag har haft några stycken och det här kändes absolut bäst för mig.

Ville du söka dig till juniorsidan eller kunde det lika gärna ha blivit ett nytt senioruppdrag?

– Det var lite hugget som stucket. Det är två olika grejer, på ena sidan ska du få fram en slutprodukt som förhoppningsvis kan förbereda killarna att ha långa karriärer och ta nästa steg, och på andra sidan handlar det om att vinna matcher. Det är två olika delar, även om utbildningen som junior också handlar om att vinna matcher – men inte till vilket pris som helst. Det viktigaste är individuella utvecklingen och där ser jag och Urban saker på samma sätt.

Skellefteå har under många år rosats för sin ungdomsverksamhet, kan du ta med dig erfarenheter därifrån?

– Absolut, det är där som jag har fått min ledarutbildning.

Vilka är nycklarna till deras framgångar?

– Det är väl att man har jobbat mycket på individuell basis. Fått killarna att utveckla det de är bra på. Det är en nyckel, och där är min känsla att Robin Jonsson är väldigt viktig för Luleå.

Fredrik Öberg kommer bo kvar i Skellefteå och pendla till sitt nya jobb. Något som han inte ser som ett problem. Särskilt som föräldrahemmet ligger i Boden.

Och hur är det egentligen för en bodensare, med många år i Skellefteå bakom sig, att ansluta till Luleå Hockey?

– (skratt) Det har alltid varit en trigger när jag kommit för att spela mot Luleå, även fast jag har varit där som spelare också. Jag är ju uppfödd under de formerna i Boden-Luleå-förhållandet. Men det där är ju utsuddat sedan länge.

Det är snart 25 år sedan Fredrik Öberg senast var i Luleås organisation, då som spelare.

– Börjar nästan vara för många år sedan, så det är svårt att komma ihåg. Det ser inte likadant ut här, men många runtomkring är de samma. Från TV-pucken var Huczkowski och Kyrö med och så "Skuggan", "Bulan" och Anders Burström som jag spelade med i Luleå. Det är många som är kvar i föreningen från det jag var med.

Kontraktet är tre år långt. Vad skulle få dig att känna att du har lyckats under den perioden?

– Att så många som möjligt spelar A-lagshockey. Om inte i Luleå, så i allsvenska klubbar. Jag vill ge killar chansen att utvecklas så de kan bli hockeyspelare helt enkelt.