Inför den här säsongen värvade Luleå Hockey den NHL-meriterade backen Ryan Johnston. Den första säsongen utanför Nordamerika blev dock varken vad 26-åringen själv eller Luleå hade hoppats.

Strax innan att transferfönstret stängde lånade norrbottningarna därför ut honom till den schweiziska klubben Lugano.

Och där har Johnston inlett riktigt bra.

Han stod för två assist i den sista grundseriematchen.

I den första slutspelsmatchen stod Ryan Johnston för ytterligare en assist.

– Vi är positivt överraskade. Han hade en riktigt bra match när vi avslutade serien. Han gjorde ett bra intryck med sin skridskoåkning. Han bidrog med saker som vi inte hade. Han är snabb på skridskorna och har ett bra förstapass. Vi förväntade oss inte en så stark förstärkning på backsidan, om jag ska vara ärlig, säger Roland Habisreutinger, som är sportchef i Lugano.

Luganos sportchef fortsätter:

– Vi är lite förvånade över att han varit så bra de två första matcherna, han hade ingen lätt säsong innan han kom hit. Självklart var han upprymd inför den första matchen och ville visa sin bästa attityd. Men han spelade verkligen okej i andra matchen med. Just nu är han en stor överraskning för oss.

Lugano hade bara en importspelare på backsidan innan Johnstons intåg i truppen.

De ville ha fler alternativ på backsidan i slutspelet och det var därför de lånade in Luleå Hockey-spelaren.

Johnston har kontrakt med Luleå nästa säsong. Hur tänker du kring Johnston och nästa säsong?

– Det är för tidigt att säga. Vi respekterar kontraktet med Luleå. Det var en bra lösning för alla parter, för honom, för Luleå och för oss.

Roland Habisreutinger tillägger dock:

– Men om han spelar som han gjorde de två första matcherna blir det tufft för mig att låta honom åka tillbaka till Luleå. Men det är svårt att döma en spelare helt rätt efter två matcher.