Under fredagsförmiddagen kom beskedet: Luleå Hockey och backen Daine Todd, 30, som sköt 15 poäng (4+11) på 36 matcher i fjol, går skilda vägar – trots att kanadensaren egentligen har kontrakt över kommande säsong.

LÄS MER: Luleå Hockey bryter med backen

LÄS MER: Klasens besked krossar Luleås drömmar

Artikelbild

Nu berättar Luleå Hockeys general manager om beslutet.

– Det är alltid tråkigt att behöva gå in och avsluta avtal som man har gått in i. Det är inte roligt, varken för oss eller för Daines del. Det är ingen smidig process och den har tagit rätt lång tid också, säger Stefan "Skuggan" Nilsson.

Det är ni som har varit drivande och går in och bryter?

– Vi har tillsammans ändå avslutat det här och kommit överens, men det var vi som startade hela processen. Det kan jag säga.

Varför?

– I grund och botten är det för att vi söker en annan profil på den positionen. Sen kommer jag inte gå in i detalj vad det innebär, utan vi söker en annan backprofil helt enkelt.

Du vill inte säga vad för typ av profil ni söker?

– Nä, i det här läget vill jag inte göra det. Jag stannar där.

Jag antar att ni har sonderat och scannat av backmarknaden ett tag.

– Ja, det har vi. Det är ju en process som har funnits under en tid och parallellt har vi givetvis följt marknaden. Nu när det är klart kommer vi givetvis försöka hitta en ersättare, för det är det vi ska göra.

Har ni någon på kroken nu?

– Det vill jag inte säga i det här läget. Det får vi återkomma om.

Vad innebär det här ekonomiskt för Luleå Hockey?

– Vi har en uppgörelse som vi är nöjda med och givetvis, i och med att vi är överens, så är också Todd nöjd med uppgörelsen. Men vad den innefattar och vad innehållet är kommer jag inte att säga något om.

Sen kommer Stefan "Skuggan" Nilsson in på Daine Todds säsong i Luleå Hockey.

– Jag tycker att han stundtals visade att han har mycket hockey i sig, men det fanns också svackor i hans spel. Sen var han borta en hel del, så totalen gör att vi har gjort den här bedömningen att vi vill hitta en annan typ av back, säger general managern om Todd, som ådrog sig en knäskada under vintern.

För Luleå Hockeys del innebär det här att det nu finns två luckor i truppen.

– Vi har sen tidigare varit ute tydligt med att vi ska ha in en center, nu är det då att vi ska ersätta med en back här. Det är det vi har framför oss nu, säger "Skuggan", som fått positiva signaler kring de spelare som klev in i försäsongen med skador och en rehabiliteringsplan:

– I (Emil) Larssons fall så tränar han för fullt men efter eget program. Han är kanske inte och springer med killarna men han har en konditionsträning som är likvärdig. (Patrick) Cehlin har successivt hela tiden ökat sin träning och det går jättebra.

Gustav Rydahl, som opererade sin magskada under säsongen, är också på rätt väg.

– Det går också enligt plan som jag har tolkat det. Han kör ju med killarna här, säger Stefan Nilsson.