2008 klev han för första gången in genom Skellefteå Kraft arenas dörrar som klubbens nya fystränare.

Tio år senare har Skellefteå växt ut till en maktfaktor inom svensk ishockey efter bland annat två SM-guld och totalt sju SM-finaler under de senaste åtta säsongerna.

Det finns givetvis en mängd framgångsfaktorer. Men när spelarna själva har fått lyfta fram nyckelpersoner har Stefan Thomsons namn varit frekvent återkommande. Piteåbons "nya" tänk blev en stor snackis. Likaså hemlighetsmakeriet kring vad han specifikt gjorde annorlunda inom fysträningen.

– Där i början fick jag faktiskt höra ibland att det skulle mörkas, säger Thomson och skrattar.

– Vi kom på en del nya grejer i fysen inom hockeyn och det blev så att man ville mörka litegrann. Det var en rolig resa.

Inför skid-VM 2015 blev han kontaktad av Charlotte Kalla och hennes personliga tränare Magnus Ingesson som ville inleda ett samarbete. Det blev startskottet för nästa framgångssaga.

I rollen som Kallas personliga fystränare såg han till att skidstjärnan tog ett jättekliv fysiskt. Hennes nya superkropp har nog inte gått någon obemärkt förbi.

– Det började med styrkebiten, säger Thomson som ingick i Team Kalla under försäsongen 2016/2017 samt 2017/2018.

– Där började jag ge mer input på träningen. De senaste åren har jag och Magnus (Ingesson) vridit om det gamla traditionella tänket inom skidor.

Han menar att skidåkningen har förändrats ordentligt på senare år.

– Det handlar inte längre om att ha en jämn och hög fart. Förr handlade det mycket om att ha ett högt syreupptag där åkaren kunde hålla en jämn och hög fart för att hålla sig högt uppe (i resultatlistorna).

– Numera är det mer styrkebetonat. Ett lopp är mer inpulsaktigt. Med jättehög intensitet ena stunden och låga varv kort därefter. Med tanke på hur skidbanorna är utformade numer krävs det ett helt annat förhållande i styrkenivå bland åkarna.

Han talar om anaerob uthållighet. Kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet under förhållandevis kort tid med hjälp av både aeroba och anaeroba processer.

– Det handlar i korta drag om att man ligger över sitt syreupptag och jobbar på en intensitet som inte har varit så vanlig inom skidor tidigare, säger Thomson och fortsätter:

– Om man blir bra på det och orkar vara i den fasen i stor del av loppet så går det till slut fortare i spåret.

Stefan Thomson berättar att han har lagt ner otroligt mycket tid på att lära sig allt om träning under de senaste tio åren. Under åren i Skellefteå AIK hittade han en vinnande väg. Där fick han möjligheten att prova sina nya idéer genom olika tester.

– Genom det kunde jag analysera hur träningsmetoder funkar och slår på aktiva. Jag har analyserat det ordentligt och lärt mig applicera det mot andra idrotter, säger Thomson.

– I Skellefteå växte det fram ett embryo hur man skulle kunna använda detta inom andra idrotter än hockeyn.

Och genom sitt andra arbete vid hans friskvårdsanläggning Star på Bergsviken utanför Piteå har han kunnat lägga ihop sina lärdomar från ishockeyn tillsammans med möten med aktiva inom andra idrotter.

– Att även vara på mitt träningscenter har hjälpt mig att utvecklas.

Stefan Thomsons framgångssaga stannar inte vid Skellefteå AIK och Charlotte Kalla.

44-åringens friskvårdsanläggning på Bergsviken har växt ordentligt sedan han och frun Maria startade upp verksamheten.

Star har gått från en yta på drygt 20 kvadratmeter till 3 000 kvadratmeter och mängder av idrottare söker sig numera dit.

– Ja, det är roligt. Det hade man inte kunnat drömma om för tio år sedan. Man får nästan nypa sig i armen och inse att det blev så här roligt, säger Stefan Thomson som är jämtlänning i grunden.

För 17 år sedan flyttade han upp till Norrbotten för att studera till sjukgymnast.

– Jag var hyfsad på att springa. Men insåg att jag aldrig skulle bli världsmästare och behövde hitta något att göra vid sidan av, säger han och fortsätter:

– Så jag flyttade upp till Piteå eftersom att jag kände till Kurt Engman (eldsjäl Riviera Friidrott) och tänkte att jag springer medan jag pluggar.

Stefan Thomson menar att han har Kurt Engman att tacka för mycket.

– Hade han haft sin storhetstid nu så hade Kurt Engman varit ännu mer erkänd. Han är otroligt kunnig inom träning – han har jag lärt mig otroligt mycket av.

Ett tag efter flytten träffade han sin fru Maria och paret blev kvar i norr där de skaffade familj.

– Jag trivs jättebra i Piteå, säger Stefan Thomson som berättar han började sin resa som fystränare i Piteå Hockey.

– Det gick ganska bra i Piteå och då fick jag en förfrågan från Skellefteå. Jag tog den chansen och fick vara med på den fantastiska resan som Skellefteå har gjort.

Numera är han fortfarande kvar i Saik som fystränare, men inte i samma utsträckning som tidigare. Det beror på att han, sedan i maj, ingår i det svenska skidlandslagets ledarstab som damtränare.

– Det är jätteroligt. När man inte är aktiv själv är det här det närmsta man kommer tävlingshetsen, säger Thomson som har en bakgrund som lovande skidåkare.

I ungdomsåren blev han antagen till både skid- och löpgymnasium. Då valde han bort skidor och satsade på löpning.

– Skidorna har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har alltid haft ett stort intresse och följt sporten väl, säger Thomson som även hjälper Piteå Elit en del.

I landslaget är det han som, föga överraskande, står för kunskaperna i fys- och styrkebiten.

– Det är därför jag är här. Jag har ett bra öga och känsla för belastningsgrad och ser små detaljer i teknik som jag kan förmedla till idrottarna, säger han.

– Förhoppningsvis kan vi åstadkomma bra saker med landslaget. Jag hoppas kunna bidra så mycket som möjligt.