Nykomlingen Assi IF var länge med och slogs i toppen av elitettan. Nu vill föreningen ta nästa kliv och därför har de plockat in Pierre Persson som ny tränare.

Persson blir föreningens första heltidsanställda tränare någonsin.

– Vi är på det klara med spelarna förtjänar den bästa fotbollskunnige tränare som finns. Och när vi hittade Pierre Persson var vi 100 procent säkra att vi får en energikick i både förening och trupp, säger Lennart Vikström, ordförande Assi IF, som också nämner att såväl utländska som allsvenska lag ville ha föreningens nya huvudtränare.

Artikelbild

| Pierre Persson.

Pierre Persson fyller i:

– Det var ganska många saker i slutändan som gjorde att jag valde Assi. Jag hade väl egentligen bestämt mig för att inte fortsätta som tränare. Jag hade gått in i ett restaurangprojekt, samtidigt som jag träffat en hel del klubbar och pratat med fler.

Men utmaningen i norra Sverige lockade.

Mycket.

Artikelbild

| Pierre Persson.

– Det är 150 mil emellan, det var såklart en chansning. Men jag vet vad Assi har gjort under säsongen, och vad man har gjort tidigare. När jag pratat med Lennart och Joakim (Abrahamsson) kände jag att det här var ett jäkla spännande projekt som man har dragit igång, Assi vet vart man vill. Sen har de visat tydligt att de vill ha mig här, och det är viktigt i slutändan. Det var en blandning av sportsliga ambitioner och den norrländska charmen som gjorde att jag tackade ja.

Vad lockar ett lag 150 mil norrut mer än allsvenska klubbar?

– Allsvenskan har inte varit något direkt mål för mig. Det är inte det som har attraherat mig som tränare. Jag är väldigt prestigelös var jag tränar, det handlar mångt och mycket om uppdraget i sig och visioner. Det är de som varit avgörande för mig. Det har alltid varit uppdraget i sig, i kombination med att spelare som brinner 110 procent. Och det har jag fått garanterat att det finns här. Plus att det här är lite unikt, lite annorlunda. Det är coolare åka till Kalix än att åka till Göteborg eller andra klubbar.

Persson har tidigare bland annat varit manager för allsvenska Kristianstad under en säsong. Men de tre senaste åren har han gjort succé i Växjö. Han har tagit laget upp från division 1 till elitettan och nu senast körde hans lag över allt motstånd i näst högsta serien.

Men innan Växjös allsvenska plats säkrades även i teorin fick han lämna Växjö.

– Jag var ganska tydlig med att jag inte ville vara kvar. Sen har jag ingen aning om hur deras tankar gick. Jag fick veta beslutet någon dag senare att jag inte fick vara kvar. Men samtidigt vet jag vad jag gjort i Växjö. Jag brukar vara blygsam och sådär, men det är bara att konstatera att de inte hade varit där de är i dag, om jag inte kommit dit för tre år sen. Det är den krassa verkligen.

Pierre Persson beskriver sig själv som en "sjuk vinnarskalle". Han säger att han "är beredd på att göra precis vad som helst för att vinna matcher".

– Den fotbollen jag står för är ganska unik i Sverige. Det är inte så många lag i Sverige som klarar av att spela det spel som vi gjort i Växjö eller i andra klubbar jag varit i.

Berätta mer.

– Jag vill att vi ska ha så mycket boll som möjligt. Helst hela tiden. Då är det mycket enklare att göra mål. Sen krävs det otroligt mycket för att våga ha boll. Det finns ganska många lag som duktiga på att ha bollinnehav på egen planhalva, men vi har varit extremt duktiga på att ha bollinnehav på motståndarnas planhalva.

– Jag skiter i sexorna och åttorna och att de ska ha sin tydliga roll. Jag vill ha det mycket mer flexibelt och rörligt.

Assis nya huvudtränare avslutar:

– Vad jag vill uppnå? Gå till allsvenskan. Det är därför jag är här. Annars hade jag kunnat bo kvar i Sölvesborg. Det är anledningen till att jag är här.