Efter att Alviks IK valt att hoppa ner två serier, till division 3, och AFC Luleå meddelat att seniorlaget läggs ned, kan frågan ställas; hur mår damernas fotboll i Luleå egentligen?

Kvar finns sju klubbar som har seniorverksamhet, utspritt på tio lag.

Division 1: Notvikens IK.

Division 2: Gammelstads IF, Luleå SK, Notvikens IK 2.

Division 3: Alviks IK, Bergnäsets AIK, Lira BK.

Division 4: Sunderby SK, Lira BK 2, Bergnäsets AIK 2.

Numerären är faktiskt inte helt olikt hur det såg ut för tio år sedan. Men jämfört med de senaste säsongerna uteblir derbyn i division 1 – och det är allt färre lag på hög nivå.

– Det är sex derbymatcher som går förlorade. Vi tycker det är jättetråkigt att tappa både Alvik och Luleå Damfotboll (AFC Luleå). Det påverkar matchintäkterna, vilket är en sidosak i sammanhanget, men vi behöver framförallt fler lag på högre nivå. Inte färre, konstaterar Notvikens sportchef Börje Lööw.

– Men även om det här är två bakslag för Luleåklubbar så ser det ganska ljust ut för damfotbollen. Vi har Piteå i allsvenskan och Assi som vi hoppas klara av en bra säsong i elitettan.

Notas skulle ha premiärspelat mot just AFC på måndag 23 april. Nu får klubben extra tid att träna ihop sig istället. Målet för den här säsongen är att ta sig upp i elitettan. I fjol var laget nära, men föll i kvalet mot Ljusdal.

– Det är inte säkert att vi gör det i år, men vi jobbar efter en långsiktig plan. Vi har en långsiktig lösning med Nina och "Bibban" (tränarduon Nina Nordström och Birger Grahn), men det vi behöver är långsiktighet i den ekonomiska stabiliteten. Där är vi inte riktigt i dag. Vi gör ett positivt resultat, men det räcker inte med små sådana – vi måste göra stora positiva resultat.

I dag omsätter Notvikens damlag cirka en miljon kronor per säsong.

– Vi måste fördubbla omsättningen om vi ska spela i elitettan. Steget sen är att ytterligare fördubbla den omsättningen om man ska slåss om att ta sig upp i allsvenskan, och tar man sig upp är det ytterligare ett steg.

För på så vis är det. Notvikens absoluta målsättning är allsvenskt spel, även om resan dit är lång. Dock inte så lång som den kan tyckas vara, menar Börje Lööw.

– Vi tror definitivt att om Piteå kan, så kan även Luleå göra den här resan. Det är bara att fortsätta att jobba hårt och hoppas att sponsorerna vill vara med på resan. Vi behöver hjälp för att nå målen och skulle vi få det är det faktiskt möjligt inom fyra år att Luleå kan se allsvensk fotboll på damsidan.

Vad är de största utgifterna i dag och vad behöver ni mer pengar till?

– Spelar man i elitettan blir det naturligtvis dyrare resor och boenden. Sen vill vi ge tjejerna bättre ekonomiska förutsättningar ersättningsmässigt. Kanske inte att man kan träna helt på arbetstid, men deltid.