52-årige Kalixbon Mats Olsson har tidigare blivit både svensk mästare och nordisk mästare – men i veckan är motståndet tuffare än så när veteran-VM avgörs.

Olsson hade som mål att ta sig till final på 800 meter för herrar 50-55 och det blev en hård resa.

I semifinalen höll han först på att bli knuffad över sargen av en nyzeeländare, men situationen ordnade upp sig och sedan satte Olsson rejäl fart. Det krävdes 2.07.30 för att ta sig till final och det lyckades Kalixbon med.

Artikelbild

– Det är den hårdaste tiden någonsin. Det har aldrig någonsin krävts förut. Men jag slog personligt rekord med 1,5 sekund och tog mig vidare på ett hår, säger Olsson på telefon från Malaga.

Väl i finalen putsade han tiden ytterligare och gick i mål på 2.05.80, nytt personligt rekord med ytterligare 1,5 sekund. Det räckte till en åttondeplats.

– Alla 13 i finalen var inom en sekund. Det var otroligt jämnt.

Hur känns det här?

– Det är en oerhört stor framgång för det är så hårt i den här åldersklassen och grenen med kring 80 anmälda. Jag har ju vunnit SM och NM men det här är det största jag varit med om.

Mats Olsson stannar nu kvar i Malaga och siktar på att ta sig till final även på 1 500 meter. Dessutom hägrar stafett på 4x400 meter där han tror att Sverige har en medaljchans.

– Det finns en liten, liten chans. Du har USA och tyskarna som brukar vara väldigt bra. Samma med Kanada och Australien. Spanien också för den delen. Men har de något svagt kort så kan det räcka om vi alla är i väldigt bra form.