Under tisdagen spelades den första semifinalen i Stora Coop Norrbotten cup. Division 2-laget Kiruna FF tog sig an det allsvenska storlaget Piteå IF.

Och det var, som väntat, klasskillnad på Lombia.

Gästande Piteå ledde med 8–0 efter den första halvleken. I den andra fortsatte de att göra mål.

Till slut vann de bortamatchen med 15–0.

– Det var bra för oss att komma hit och få en match på en plan där vi ska spela en allsvensk match om en månad, då vi möter Rosengård. Vi försökte spela på det sättet som vi tränar och som vi gjort hela året. Kiruna kämpade på med sitt unga lag och gjorde det jättebra utifrån sina förutsättningar. Jag tror att det här var ett resultat som speglade matchen. Kiruna kämpade bra och vi gjorde det vi skulle, säger Piteås tränare Fredrik Söderholm.

Piteås Selina Henriksson gjorde ett av målen i storsegern. Hon säger så här om matchen:

– Det blev mycket anfallsspel för oss, vilket är bra. Vi fick träna på det inför matchen mot Hammarby. Det blev lite som matchbilden skulle se ut. Det ska märkas att vi spelar i damallsvenskan och är ett topplag där, säger Henriksson.

Hur gick ditt mål till?

– Det var en cross från bortre. Jag kom där och det blev lite rörigt, men sen lyckades jag trycka dit den.

Du kommer från Kiruna från början. Hur var det att komma hem och spela?

– Lite speciellt var det allt. Det var fyra år sen jag sist spelade i Kiruna. Det var speciellt att få spela inför hemmapubliken. Eller bortapubliken, eller vad man nu ska säga, säger Henriksson och skrattar.

Moa Eriksson i Kiruna FF var nöjd efter 0–15-förlusten.

– Vi visste från början att det var allsvenskans serieledare vi skulle möta. Det var bara att gå ut och göra jobbetr. Det var ingen press på oss. Det var en rolig match. Bra träning, i alla fall.

Fick ni springa mycket?

– Ja. Jag blev i och för sig skadad i mitten, men de andra gjorde ett bra jobb.

Moa Eriksson säger att hemmamatchen mot Piteå nog var den häftigaste matchen hon någonsin spelat.

– Ja, det tror jag. Just eftersom de är så duktiga. De är ett väldigt bra motstånd. Sen har vi två stycken tjejer i Piteå som spelat med oss tidigare. Det var verkligen kul att få se deras utevckling och se hur duktiga de blivit, säger Moa Eriksson och syftar på Piteås Selina Henriksson och Moa Similä.