Då matchen försenades ordentligt på grund av en havererad ismaskin strax före nedsläpp och publiken hade hunnit dricka både påtår och tretår var det Kalix som kom ut piggast.

Läs mer: Toppmötet försenat

Ett tidigt powerplay gav gästerna initiativet och även om AIF kom igen i några omställningar var det inte alls orättvist när forwarden William Fellgård med säsongens andra mål gjorde 1–0 efter 13.15.

– Jag tycker inte alls att vi var där, vi hade för långt lag och Kalix fick kontra sönder oss, sa en besviken hemmaback i Philip Kemi.

– Men vi visste ju att de skulle spela så här, det är det som svider lite extra.

Även den andra perioden kom att handla om Fellgård och hans formation med William Juntto och Artyom Rasulov. Fellgård tog vara på ett friläge och rundade duktige Calle Hjälm i AIF:s mål, kort senare satte Rasulov 3–0, hemmagrabbarna kom igen och reducerade snyggt via en liten chip av Jacob Hansson innan Rasulov hittade John Hansson till det psykologiska 4–1-målet minuten innan pausvilan.

Fellgård han dessförinnan åka på en befarad knäskada efter en tacklingsituation som fick honom att avsluta perioden i förtid, men han var tillbaka till den tredje så antagligen inget allvarligt.

– Verkligen kul att just den här linan kom igång så bra som de gjorde. Juntto är nu tillbaka efter den korsbandsskada han fick i november, Artyom gör sin bästa match på länge och Fellgård är ju en raket där ute, seriens snabbaste kanske, summerade gästernas tränare Petter Kristoffersson.

AIF saknade inte chanser till reducering i inledningen på avslutningsperioden, man träffade tidigt bland annat ribban, och allra vassast var målskytten Jacob Hansson. Han skapade chanser för sig själv och sin kedja i snart sagt varje byte och var i mina ögon matchens främsta utespelare. Men i takt med att målen uteblev avtog hemmalagets energi och Kalix kunde till slut ganska enkelt befästa sitt övertag och till och med utöka ledningen.

– Vi har stor respekt för AIF, de har gjort en kanonsäsong. Men jag tycker vi kom ut riktigt bra i andra och fick där matchen dit vi ville, sa Kristoffersson, vars Kalix marscherar mot allettan, fortfarande obesegrat efter sju matcher.

För Kiruna AIF gäller det att komma igen, det är ingen skam att förlora mot ett topplag som Kalix, och som Kemi också sa:

– Jag tycker vi skapade chanser för att göra fler mål, men när vi släpper in fem blir det svårt att vinna. Kalix är det bästa laget vi mött hittlls och det gäller bara att komma igen, sa han innan duschen väntade i den sena Kirunakvällen.