Det avslöjar Aftonbladet.

Anledningen är, enligt tidningen, Wolfgang Pichlers roll som coach för det ryska skidskyttelandslaget under OS i Sotji för snart fyra år sedan. Uppgifterna kommer dagen efter IOK:s exekutiva kommittés beslut att stänga av den ryska olympiska kommittén och låta aktiva som uppfyller vissa IOK-krav delta under neutral flagg, OAR. Läs mer här!

I Internationella olympiska kommitténs skrivning står det att ingen tränare och läkare vars idrottare har begått ett antidopningsbrott kan inkluderas på inbjudningslistan till OS i Pyeongchang.

Artikelbild

| Hanna Öberg och Anna Magnusson.

Enligt tidningen står det däremot ingenting om vad som gäller när en ledare, som i Pichlers fall, väljer att arbeta för ett annat landslag.

– Jag kommer att slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler till Aftonbladet.

Under tre år, mellan 2011 och 2014, var Pichler coach för bland andra ryskorna Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova som är avstängda på livstid från OS.

Pichler, som varit svensk förbundskapten och landslagscoach för exempelvis Piteå Skidskyttes Anna Magnusson och Hanna Öberg sedan 2015, menar att han inte har gjort något fel och berättar att han är villig att ta ärendet till CAS (idrottens skiljedomstol) om han blir avstängd.

– De har gjort allt det här bakom min rygg, första gången jag hörde om det var när (visselblåsaren) Grigorij Rodjtenkov berättade, säger Pichler som hoppas få förklara sig för IOK om han ligger i farozonen för en avstängning.

Enligt Aftonbladet kan varken IOK eller Sveriges Olympiska kommitté (SOK) i dagsläget svara på vad som gäller i detta fall.