Det har gått en knapp vecka sedan guldhjältarna i Luleå Hockey/Mssk firades stort av Luleåborna på Nytorget. I fojaén inne på klubbhuset intill Coop Norrbotten Arena finns rester kvar av guldyran i form av en rad blomsterbuketter med tillhörande gratulationskort.

Klubbens vd Stefan Enbom är stolt när han pratar om SM-guldet. Han säger att ett av klubbens bästa beslut någonsin var att, för tre och ett halvt år sedan, börja satsa på en tjej- och damverksamhet.

– Ska man ha en stark och vinnande organisation så ska den vara inkluderande och jämställd. För mig var det självklart att vi skulle göra en dam- och tjejsatsning. Det är otroligt konstigt att vi inte har gjort det tidigare, säger han.

Artikelbild

| Enbom visar upp Emma Eliassons signerade guldtröja från säsongen 2015/16.

Under de tre senaste åren har Luleå Hockey/Mssk vunnit grundserien tre gånger och SM-guld två gånger. Föreningen har visat hur lyckat det kan bli – för alla – med ett framgångsrikt damlag.

– Vi gjorde inte den här satsningen utifrån något slags socialt engagemang. Vi vill vara en vinnande organisation. Sen är en viktig faktor att vi vill öka intresset för hockeyn, generellt. Länge har medelålders män varit huvudkategorin på matcherna, det kändes naturligt att boosta intresset för hockeyn och försöka få fler tjejer på matcherna.

Har ni lockat en ny publik?

– Absolut. För varje liten tjej som börjar spela hockey så får vi en hel familj intresserad. Det är en väldigt god utveckling. Om vi tar finalmatcherna till exempel, så tror vi att ungefär en tredjedel av de som var på plats är nya, alltså såna som inte brukar gå på herrarnas matcher i SHL.

Artikelbild

| "En vinnande organisation ska vara jämställd", säger Enbom.

Men resan har bara börjat. Nu siktar Luleå Hockey/Mssk på att bli ännu starkare framöver, spelarna ska få ännu bättre förutsättningar.

– Våra tjejer har överlägset bäst förutsättningar i landet att spela ishockey, men de har inte bra förutsättningar. Vi kan inte slå oss för bröstet och vara nöjda. Vi har hunnit en bra bit på vägen, men det är en jättelång väg kvar, säger Stefan Enbom.

Artikelbild

| Klubben har fått massor av blommor efter SM-guldet.

Kommande säsong höjs damlagets budget med ungefär tio procent. Planen är att spelarna ska börja träna ett antal förmiddagspass varje vecka – utan att bli ekonomiska förlorare. Målbilden är också att samtliga spelare i laget ska kunna kalla sig heltidsproffs i framtiden.

– Sen hur lång tid det tar beror lite på hur vi lyckas framöver. Tempot avgörs av publiken, fansen och våra partners.

Artikelbild

Stefan Enbom hyllar Luleå Hockey-supportrarna som har stöttat och hejat på damlaget från dag ett.

– När vi diskuterade en damsatsning hade vi lite olika bilder av hur fansen skulle reagera. Alltifrån att de skulle vara extremt negativa till att de skulle tycka att det var okej. Men att fansen skulle ta damlaget till sina hjärtan på det sätt som de har gjort är enormt roligt. Det är ett bevis på att vi har fantastiskt bra fans i Luleå Hockey.

Artikelbild

Varför, tror du, att inte andra svenska klubbar satsar lika hårt på en jämställd verksamhet?

– Det är svårt att säga varför, för det är ju så självklart att det här är rätt resa för en vägvinnande förening. Men jag tror att det är en del som kanske tänker fel, som gör det av fel anledning. Om man satsar för att man tror att man måste, på grund av något slags yttre tryck, så blir det inte fullt ut. Men jag tror att fler och fler börjar förstå att det här är jätteviktigt för svensk hockey. Sen har ju det här förändrat luften i våra lokaler.

Artikelbild

Hur menar du?

– Att få in 25 elitkvinnor betyder ju massor. Det är ett annat klimat nu, ett annat språk, andra beteenden. Det märker man varje dag. Vi kan ju ha 100 000 timmars utbildning i värderingar för grabbarna i klubben, men vi skulle aldrig nå fram på samma sätt. Det här är den största draghjälpen som går att få, att blanda upp tjejer och killar. Att de får träna tillsammans i gymmet. Det blir en helt annan miljö.

Artikelbild

Ekonomin då? Tjänar klubben på sitt damlag eller kostar det pengar? Enligt Stefan Enbom går damlaget runt.

– När vi lägger budget för nästa år så vet vi att tjejverksamheten kommer att vara självfinansierad.

Artikelbild

Han poängterar, för den som undrar, att inga pengar någonsin tagits från herrverksamheten för att finansiera damsatsningen. Man han är också noga med att säga att Luleå Hockey är en enda förening, där alla hjälper alla.

Inför SM-finalserien mellan Luleå Hockey/Mssk och Linköpings HC gick östgötarna ut på Twitter och tiggde pengar av sina fans för att kunna resa till Luleå. Något som fick kritik från många håll.

Artikelbild

Stefan Enbom säger att något liknande aldrig skulle hända i Luleå.

– Det blev fel för dem. Det tror jag att de inser. De har en damverksamhet och sen har de en herrverksamhet, det är nästan som två olika föreningar. I Luleå Hockey är vi en stor förening. Det är en nyckel till att vi är så framgångsrika. Vi har inte ett system som leder till såna misstag. Om inte damlaget har pengar så tar vi bara från stora kassan.

Han vill dock inte kasta skit på Linköpings satsning.

– Jag tycker att Linköping är en av de föreningar i Sverige som gör bra tjej- och damsatsningar. Det är synd att de hamnade i ett läge där de fick ganska mycket kritik, samtidigt som det finns föreningar som inte har gjort ett skit.

Luleå Hockey/Mssk:s framgångar har betytt massor för framtida generationer. Enligt Stefan Enbom är det jättemånga tjejer som har börjat spela hockey de senaste åren. Nu är förhoppningen – och planen – att Luleå ska få starta ett hockeygymnasium (NIU) 2019.

– Det kommer att betyda massor. Nu lever vi på att köpa färdiga spelare, för vi vill ha förebilder och bygga ett intresse. Men långsiktigt vill vi skapa en talangfabrik som producerar damspelare.

Den förre förbundskaptenen Leif Boork tyckte att det fanns på tok för många utländska spelare i SDHL. Han har också fått medhåll av hockeyförbundets ordförande Anders Larsson som, enligt SVT, kan tänka sig en begränsning av antalet importspelare framöver.

Stefan Enbom tycker att diskussionen är obegriplig.

– Jag tycker att det är fullständigt fel att fokusera på den diskussionen. I Luleå Hockey funderar vi mer: Hur får vi tjejer att börja spela hockey? Hur bygger vi basen så att vi får en bra elit? Då är förebilder enormt viktiga. Jag tror ju inte att tjejerna som stod på Nytorget eller såg SM-finalen funderar på om Michelle Karvinen är svensk, dansk eller finsk. Jag tycker att det är en väldigt konstig diskussion, att man kan lägga så mycket fokus på den är obegripligt.

Enbom poängterar gång på gång vikten av att inspirera unga tjejer till att börja spela hockey.

– Min dotter är 25 år nu. Om hon hade kommit till mig när hon var åtta år och sagt att hon ville spela hockey är risken stor att jag hade försökt styra in henne på något annat, mer lämpligt för en åttaårig tjej. Men nu är det annorlunda.

Är det så?

– Om en tjej på åtta år kommer till sina föräldrar nu och säger att hon vill spela hockey så hade de sagt: Vad kul, vi kollar upp träningstider. Om tio år hoppas jag att det blir ungefär på samma sätt som för mina söner när det var åtta år, då jag köpte skridskor och klubba till dem innan de ens hann fråga.