Frysboxen är kanske att ta i.

Kylskåpet kanske passar bättre.

Hur som helst upplever Oskar Sundqvist just nu sin tuffaste tid hittills sedan klubbytet till St. Louis Blues i somras. Men huvudpersonen själv väljer att hålla sig kylig i väntan på att komma tillbaka till värmen.

– Det är alltid tråkigt att inte spela. Men man kan inte gräva ner sig allt för mycket, säger den Bodenfostrade centern till Sporten.

Den stora faktorn till att coachen Mike Yeo valt att lämna 23-åringen utanför matchtruppen i tre av lagets fyra senaste matcher är Patrik Berglunds återkomst i laguppställningen. Den 29-årige Tre Kronor-centern kom tillbaka från en svår axelskada den 29 november och sedan dess har Sundqvist endast lirat en match, mot Los Angeles Kings den 1 december. Då fick Sundqvist 15 byten, tio minuters speltid och gick -1 i plus/minus-statistiken.

Allt går dock inte att skylla på Berglunds återkomst. Det finns ytterligare en förklaring till petningen – Bluescoachen Mike Yeo har deklarerat att han vill få ut mer offensivt än vad Bodensaren har lyckats med.

– Defensivt har det aldrig varit något riktigt problem. Men offensiven har gått upp och ner, säger centern och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan jag peta in någon puck när jag väl får chansen igen. Det hade verkligen varit en hjälp på traven.

Den bristfälliga produktionen är också anledningen till att han tidigare under säsongen har fått bevittna två av 25 matcher från sidan.

– Så är det. Men jag får fortsätta jobba och visa på träningarna att jag vill ha en plats. Förhoppningsvis kommer chansen snart igen och då gäller det att ta den.

Han upplever ändå att coachen Mike Yeo ser potential och kvalitéer i honom.

– Vi hade ett bra snack häromdagen där båda tycker att min lägstanivå har blivit högre sedan inledningen av säsongen. Så det går ändå framåt även om jag har varit utanför laget.

I somras blev Oskar Sundqvist bortbytt till St. Louis Blues från den regerande Stanley Cup-mästaren Pittsburgh Penguins. St. Louis Blues fick, utöver norrbottningen, ett förstaval i draften och Pittsburgh fick ett andraval samt forwarden Ryan Reaves. Den 30-årige kanadensaren Reaves har producerat tre poäng (ett mål och två assist) och gått - 6 i plus/minus-statistiken på 29 matcher för Penguins.

Ganska direkt efter bytesaffären skrev centern ett ettårskontrakt med Blues som gäller över säsongen 2017/2018. Det är värt 5,5 miljoner kronor och är ett så kallat envägskontrakt som innebär att centern har samma lön om han skulle bli nedskickad till farmarligan AHL. Chansen att en spelare med envägskontrakt blir nedskickad är dock inte så stor. Spelaren måste nämligen passera waivers på vägen ned. Om exempelvis Sundqvist skulle hamna på waiverslistan så har övriga NHL-klubbar 24 timmar på sig att ta över hans kontrakt.