Ända sedan Kiruna AIF återuppstod för 2,5 år sedan har kommunen önskat se klubben träna och spela i Lombia ishall.

Föreningen ville dock hellre vara på Matojärvi till en början, men accepterade i fjol att flytta till Lombia.

Men efter det beslutet har problem börjat hopa sig. AIF har inte erbjudits några förråd och får inte heller tillgång till arenarestaurangen eller köket – vilket både Kiruna IF och Kiruna City får.

Nu har den tidigare styrelsemedlemmen i AIF, Mats Sidmalm, valt att JO-anmäla Kiruna kommun.

– Det är ett beteende som inte är acceptabelt, allra minst i vår egen kommun. Jag kan inte tänka mig att de får göra så enligt kommunallagen och behandla föreningar efter olika måttstockar. Det är en kommunal anläggning och vi AIF:are betalar då lika mycket skatt som alla andra, säger Sidmalm som är rejält upprörd över orättvisan.

Förra veckan var han på till Stadshuset i Kiruna och träffade flera representanter från kommunen. Bland annat vice kommunalrådet Stefan Sydberg (M), som är ansvarig för frågan.

– Då sa jag till Stefan att det måste åtgärdas innan det går för långt och hamnar i media och så vidare. Det handlar inte om att flyga till månen, utan om att ordna lokaler så att AIF kan bedriva en vettig verksamhet. Men de bara förhandlar, förhalar och kommer inte till skott.

Mats Sidmalm kände sig därför nödgad att göra en JO-anmälan för att få någon ändring.

– Det är fruktansvärt tråkigt att det ska behöva gå så långt för en så enkel fråga. Det är slöseri med resurser och tid men de har bara sig själv att skylla att anmälan kommer.

– Vi ska flytta en stad i Kiruna och det förstår jag om det ställer till problem och krävs lite tanke och kompetens. Men inte för att få till lika förhållanden för tre föreningar i en kommunal ishall.

Vice kommunalrådet Stefan Sydberg tycker det är synd att Mats Sidmalm har slagit på stora trumman och menar att det under måndagen gjordes till ett politiskt uppdrag att undersöka Lombia ishall för tydligare rutiner.

– Klart att alla föreningar ska behandlas lika utifrån sina förutsättningar. Jag kan förstå Mats frustration men jag uppfattar inte att han har styrelsens medhåll i det han håller på med.

En kritik som ni får är att ni har känt till flytten länge och att problemet borde ha lösts för länge sedan.

– Jag håller med. Jag vill inte hänga ut någon, men jag hade gärna sett att vi var i ett annat läge just nu och det ligger på politikens ansvar. Nu har vi tagit itu med det och ska se till så det blir en lösning. Det kanske inte hinner till deras match i helgen, men till den här säsongen är det inget bekymmer.