När Sporten når Luleå Hockeys general manager Stefan "Skuggan" Nilsson på tisdagskvällen är han väl medveten vad det handlar om: Att Christian Jaros skrivit på för Ottawa Senators.

– Först och främst tycker jag det är enormt roligt för Jaros. Jag har redan kontaktat honom och gratulerat till avtalet, säger "Skuggan".

Han säger också att Luleå kommer ha kontakt med Jaros under sommaren, för att se hur det går på Ottawas camper.

Därefter får parterna ta ställning till hur de ska göra.

– Vi vill följa Jaros, dels om han spelmässigt spelar sig kvar där borta eller om han på något sätt blir vill vara kvar i AHL. Det är många turer kring det där. Vi kommer ha en kontakt med honom hela tiden och höra hur han vill göra och hur det går där borta, säger Stefan "Skuggan" Nilsson.

Rent krasst kan ni plocka hem honom om han inte tar plats i NHL?

– Enligt reglerna som finns och enligt det avtal som är upprättat så har vi rätt att kalla tillbaka honom om han inte tar plats i NHL. Men vi kommer ha en kontakt med Jaros om det. Vi kommer inte tvinga tillbaka honom. Där kommer vi fatta ett beslut ihop med Jaros. Det vinner man oftast på i längden.

Eftersom Jaros skrivit på ett NHL-kontrakt kommer Luleå Hockey nu får 325 000 dollar, vilket motsvarar lite drygt 2 800 000 kronor.

– Det genererar en liten slant i och med det avtal som är upprättat mellan ligan och NHL. Men vi har fått en budget från styrelsen och ämnar att hålla den. Vi utgår inte från att de slantar vi får för Jaros försäljning skulle utöka vår spelarbudget. Vi har en spelarbudget och den kommer vi givetvis försöka hålla.

Ändå skönt med ett kassatillskott...?

– Först och främst är det ett väldigt gott tecken på att vi har en bra verksamhet. Jaros kom till oss i en väldigt ung ålder, han kom via vårt J18-lag och vår J20-lag.

"Skuggan" fortsätter:

– Jag ser det som ett tecken på att vi jobbar på ett bra sätt med juniorkillarna. Jag hoppas att fler killar får den här möjligheten att skriva avtal med NHL-klubbar.

Vad det gäller jakten på en ny center och en ersättare till sparkade Daine Todd, säger Luleås general manager att han vill att de nyförvärven ska värvas "så att de kan vara med under uppstarten av säsongen".