Sverige var en av fyra nationer som ville arrangera damernas basket-EM 2021 och lämnade in en enskild ansökan om att vara en av två arrangörer. Tre dagar före deadline lämnade även Spanien och Frankrike in ett bud om att gemensamt arrangera mästerskapet.

Men att två nationer lämnade in en gemensam ansökan var ursprungligen inte tillåtet av Fiba, enligt Svenska basketförbundets generalsekreterare Johan Stark.

Trots det godkändes de sydeuropeiska ländernas förslag med hänvisning till en klausul.

– Vi tycker inte att man kan ändra förutsättningarna under pågående ansökningsprocess. Men när stora nationer kommer med förslag klubbar man igenom det direkt, det är mycket anmärkningsvärt, säger Stark.

Anser ni att det har skett regelvidrigheter?

– Vi tycker inte det är fusk, men det är inte korrekt heller.

Beskedet kommer kort efter att det svenska basketlandslaget stått för ett starkt EM i Lettland och Serbien där laget tog sig till kvartsfinal. Johan Stark menar att ett svenskt mästerskap 2021 hade varit viktigt för basketen.

– Vårt damlandslag kommer vara i sin prime 2021 om man tittar på åldersstrukturen. Att få toppa det med ett hemmamästerskap hade varit fantastiskt. Vi vill använda den framåtanda som finns i svensk basket för vår idrott. Det är därför det svider lite extra, säger han.

Trots EM-beskedet öppnar generalsekreteraren för att Sverige i stället kan försöka arrangera en av grupperna till OS-kvalet i februari, där totalt 16 nationer ska kvala in till olympiska spelen i Tokyo nästa sommar.

Då kan basketförbundet ta hjälp av Sveriges olympiska kommitté (SOK), som redan har aviserat att man kommer att stödja basketlandslaget inför kvalet.

– Vi kommer prata med SOK och ta fram ett underlag till vår styrelse. Vi kommer även prata med Fiba om vad det innebär att arrangera ett OS-kval.

Om Sverige bestämmer sig för att ansöka om OS-kvalet kommer ett beslut i december. (TT)