Blodhundar ska spÄra upp den försvunna Mikael

Nu sÀtts blodhundarna Sonja och Jenna in i sökandet efter försvunna Haradsbon Mikael Simonsson. Med hjÀlp av dna frÄn den försvunnes Àgodelar ska hundarna leta kring stugomrÄdet."En blodhund har bÀsta luktsinnet av alla hundar och kan följa en persons speciella spÄr", sÀger Àgaren Gerd Andersson.

Gerd Andersson och hennes tvÄ blodhundar ska hjÀlpa till i söket efter försvunne Mikael Simonsson.

Gerd Andersson och hennes tvÄ blodhundar ska hjÀlpa till i söket efter försvunne Mikael Simonsson.

Foto: Fotomontage: Ebba Palmlöf, Norrmedia.

Boden2020-07-25 05:00

Anhöriga till försvunne Mikael Simonsson har valt att kalla in hjÀlp söderifrÄn nÀr veckans sökande varit resultatlöst.

– Vi har hört talas om blodhundarna och kontaktade Ă€garna och bad om hjĂ€lp. Vi kĂ€nde vi behövde all hjĂ€lp vi kan fĂ„, sĂ€ger Mikaels systerdotter Elina Sundqvist.

Den ideella spÄrhundsgruppen som kopplats in grundades av Gerd Andersson och maken Kalle Karlsson. NÀr Norr Media nÄr paret Àr de pÄ vÀg upp med bil frÄn Falkenberg till Harads. Paret berÀknas anlÀnda under fredagskvÀllen dÄ de ska trÀffa Simonssons anhöriga. Med i bilen Àr ocksÄ parets tvÄ blodhundar Sonja,6, och Jenna,3.

– Vi har tvĂ„ blodhundar som vi jobbar med och har Ă€gt blodhundar i 45 Ă„r. SpĂ„rhundsgruppens viktigaste uppgift Ă€r att leta efter försvunna personer över hela Sverige. VĂ„rt sökjobb Ă€r gratis förutom att vi fĂ„r ersĂ€ttning för bensinkostnader och uppehĂ€lle. Vi kĂ€nde vi ville göra ett försök och hjĂ€lpa de anhöriga i Harads för vi har gjort flera sökningar med vĂ„ra blodhundar med lyckat resultat, sĂ€ger Andersson.

En blodhund hör inte till de mindre hundraserna. En hona vÀger drygt 50 kilo, en hane cirka 70 kilo.En blodhund anses vara den hund som har bÀst luktsinne av alla hundar. Enligt Gerd Andersson tÀcker luktcellerna frÄn en blodhund en hel fotbollsplan. Medan mÀnniskor bara har luktceller pÄ en yta som motsvarar storleken pÄ ett frimÀrke.

– Dessa hundar Ă€r mycket bra om man ska försöka hitta nĂ„gon som gĂ„tt vilse. Blodhundar lĂ€mpar sig vĂ€ldigt vĂ€l för de Ă€r en utprĂ€glad spĂ„rhund som klarar av att följa ett speciellt spĂ„r.

– Man anvĂ€nder sig hĂ€r av dna-spĂ„rning. Vi ger dem personvittring frĂ„n den försvunne personen, genom ett klĂ€desplagg eller sak, som blodhundarna ska leta efter. En trĂ€nad blodhund kan dĂ„ följa ett sĂ„dant spĂ„r som Ă€r gammalt och de kan ocksĂ„ spĂ„ra inne i stĂ€der dĂ€r det rört sig hur mycket folk som helst, sĂ€ger Ger Andersson.

Enligt familjens önskemÄl kommer spÄrningen att utgÄ frÄn sommarstugan i Notsel dÀr den försvunne Mikael sist varit synlig.

– Vi kommer att börja inne i stugan och sedan följa spĂ„ret dĂ€rifrĂ„n. Sedan fĂ„r vi ser vartĂ„t det leder. Vi börjar söka pĂ„ lördagen. Vi Ă€r inte nĂ„gra som ger upp i första taget, sĂ€ger Gerd Andersson.

Doris Andersson med sina blodhundarna Sonja ,6, och Jenna ,3, under en rastning pÄ vÀg upp till Harads. "Vi hoppa vi kan hjÀlpa familjen i sökandet", sÀger Gerd Andersson.
Doris Andersson med sina blodhundarna Sonja ,6, och Jenna ,3, under en rastning pÄ vÀg upp till Harads. "Vi hoppa vi kan hjÀlpa familjen i sökandet", sÀger Gerd Andersson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!